Ђорђе БојанићКолумна

Бојанић: ПРИТИСАК СА ЗАПАДА, ДОК РУСИЈА РАЗУМЕ И БЕЗ ПРИТИСКА. ОДЛИЧНА И ПРИМЕРЕНА ОДЛУКА СРБИЈЕ

Данас се све више може чути у Србији како су Руси агресивци и да нису то требали да ураде, осуде на све стране. Запад подиже страшну антируску хистерију у Србији.

Шта је у питању па олако подлежемо лажима и извртањем чињеница? Незнање или страх од оних од којих имамо притисак, да будемо оно што нисмо?

Говоре, како нас осуђују да смо ми Срби, ,,мали Руси” и да ћемо да страдамо, да ће да нам одузму Космет и уведу санкције.

Прво, мој савет за те индивидуе са таквим размишљањем је следећи…

Част и образ су изнад свега а пре свега материјалног.

Вероватно да слабо познају прилике и Руску историју и како је Украјина настала и бауљање у СССР комунистичком режиму када се царска Русија делила на области. О томе сам већ писао.

Ми знамо, али заборављамо за савезничка бомбардовања на Васкрс и српских градова за време Другог светског рата, заборављамо на распад Југославије, Меркале и Рачак… Нато агресију и посипање забрањеним касетним бомбама и уранијумом од кога ћемо имати последице вековима. Чак ни тужбу нисмо упутили после 2000.год. Опростили ,,смо”.

Сада су нам пуна уста руске агресије која је водила скоро 8.год преговоре за мир и да Нато не уђе у Украјину и не наоружава исте за рат против Руса. Заборављамо какав геноцид и злочин се дешавао у Домбасу и Лугањску од 2015. када су власт преузели послушници запада, нећу да употребим тежу реч. О томе слабо знамо, када су гинула деца, жене, старци (руси) у Домбасу и Лугањском, а Русија се није мешала већ преговарала. Тада нисмо оплакивали Русе из тих крајева Украјине, изгледа да медијима и ЕУ то није било злочиначко, већ демократски.

Не оправдавам ни један злочин. Рат је најгора опција, а поготову када страдају браћа заведена туђом идеологијом и интересима.

Сваки живот је драгоцен.

Зашто ЕУ није увела санкције Америци или сама себи када су Нато или Америка водили преко тридесет ратова без како се сматра одобрења УН и СБ… страдали су Либија, Либан, Ирак, Авганистан, Сомалија, Југославија, Србија…  сада и Украјина (наоружавају и финансирају рат).

Бојанић: ПРИТИСАК СА ЗАПАДА, ДОК РУСИЈА РАЗУМЕ И БЕЗ ПРИТИСКА. ОДЛИЧНА И ПРИМЕРЕНА ОДЛУКА СРБИЈЕСрбија је заузела одличан неутрални став, смешно је ми да помажемо или учествујемо у тим окршајима када су све земље око нас уједињене у осуди према Русији. Тако смо направили и велику грешку када смо ушли у Други светски рат, када је Априлски рат био погубан за нас, када су нас Британци увукли у сигурно страдање, да би фронт пребацили на Југославију пошто су били непрестано бомбардовани од стране Немаца (али, то не треба да нас чуди, свако има своју стратегију)… а и СССР је био у том периоду у пакту (о међусобном ненападању) са немцима. А земље око нас су биле у савезу са фашистима и нацистима и са свих страна је претила опасност. Тако да се тај рат завршио за само 17дана… а Србија разорена, уништена и подељена.

То не сме да се понови. Мир и преговори су једино решење за нас који смо изгубили у 20.веку преко три милиона жртава.

Морамо бити мудри. Знамо и ко је најјачи у медијском рату, спиновима, лажима и извртањем чињеница… ко лаж претвара у истину, то је јасно. Зато не смемо да подлегнемо тој медијској манипулацији и лажима.

Да се вратим на српску  хистерију према русима.

Ми данас никакве притиске од стране Руса немамо, да их подржимо и помогнемо… они све разумеју, како рече пре неки дан руски амбасадор у Србији.

Ми притиске имамо са запада… вероватно се плашимо санкција или агресије са њихове стране. Од оног чега нема на тој Руској страни а никада кроз историју није ни било… већ само узајамне помоћи.

Вероватно би било већег поштовања, да су нам руси уводили санкције, распарчавали и отимали територије кроз историју, мешали се у политику или нас бомбардовали, посипали забрањеним уранијумом или касетним бомбама.

А да није баш тих Руса, отети Космет би имао своје чланове у СБ и УН и били би чланица УНСКА. Знамо добро ко штити резолуцију 1244 и Српске интересе на Космету и РС… Русија и Кина… или ЕУ и Нато?

То су једини искрени пријатељи које имамо… и њих би неки хтели да се одрекну и одбаце. Па сву своју мржњу, бес и личне фрустрације искаљују сада на Русе.

А и Србија одлично балансира, све похвале за државни врх… када знамо да смо и ми део те Европе која свакако нема добре територијалне намере према Србији. Зато је и потребан баланс и међусобни уступци (не преко црвене линије) а то је свакако тешко за било коју власт. Зато свака подршка по том питању, за избалансирану политику, у овим околностима не може другачије.

Опаска… Знамо и ко има најјефтинији гас у ЕУ…. а то је енергент који покреће нашу целокупну привреду.

Сви данас имају своје интересе и циљеве, поготово велике силе какве су Америка и Русија… и то разумем, и једне и друге.

Зато наш једини циљ треба да буде Србија, безбедност и наш народ, како да опстане у овим тешким временима.

Зато мудро и паметно, неутралност је једина опција у овом нашем окружењу… и одолети притисцима запада.

И да не заборавимо и Руси и Украјинци су наша браћа по вери а и гену… али не и она инсталирана са запада, Бандеровци.

Живела Србија и Срби!!!

Живела Русија и Украјина!!!

Мир и трезвеност је једина опција, браћа су!

АКО ИМА ВОЉЕ И РАЗУМА… МИР ЈЕ БЛИЗУ.

Путин је јуче Макрону изнео услове за решавање ситуације у Украјини.

* Демилитаризација и денацификација Украјине.

* Њен неутрални статус.

* Признање руског Крима од стране Кијева.

Морамо да знамо… Руски председник Владимир Путин пре пар дана је одржао историјски час за уџбенике да је модерну Украјину у потпуности створила “бољшевичка, комунистичка Русија”, односно Владимир Иљич Лењин лично, те да су током тог процеса руском народу учињене многе неправде. Он је објаснио да су територије које историјски припадају Русији, у 20. веку вештачки и на силу припојене Украјини, укључујући Донбас и Крим, због чега је руска држава претрпела велику штету.

Године 1954. Хрушчов из неког разлога је Крим одузео Русији и припојио га Украјини. Тако је, на велику штету Русије, настала данашња Украјина.

А посебна прича је насељавање после Прве и Друге сеобе Срба у тим деловима данашње Украјине у Лугањску и Доњецку… где је тада насељено око 70000 Срба у 17/18.веку. Тако да су наше везе чврсте и по гену.

*То је само моје виђење и став… које не мора да значи да је исправано. Нико заправо не зна праву позадину догађаја у Украјини.

А видимо да је сукоб у Украјини обрисао Ковид 19 из вести и више није главна вест…

Дефинитивно да због нашег опстанка и безбедности морамо да будемо у сарадњи и добрим односима и са Русијом и Америком, као и са ЕУ и НАТО.

Приредио, Ђорђе Бојанић, главни уредник сајта Српска историја

Back to top button