Историјске личностиЂорђе Бојанић

Бојанић: ХВАЛА ЗОРИЦИ ПЕЛЕШ КОЈА ЈЕ СКИНУЛА ПРАШИНУ СА ЛИКА И ДЕЛА ПРОТЕ СТЕВАНА ДИМИТРИЈЕВИЋА

Лик и дело Проте Стевана Димитријевића дуго се није спомињао, чак ни у његовом родном Алексинцу. Ништа се о њему није учило ни у Богословији... али, све је то друга тема.

И данас мали број Алексинчана зна да се на Старом гробљу налази црква Светих архистратига Михаила и Гаврила, задужбина Проте Стевана Димитријевића, који је ту и сахрањен у породичној гробници.

Срећом да се сутра, четврту годину заредом, одржава Протина беседа, академија посвећена Проти Стевану Димитријевићу. На дан рођења проте Стеве (22. јануара), у Великој сали Дома културе у Алексинцу, у организацији Центра за културу и уметност Алексинац.

Беседник биће Епископ Иларион из манастира Драганац (Косово и Метохија), учествују и проф. др Жарко Требјешанин и јереј Александар Срнић.Бојанић: ХВАЛА ЗОРИЦИ ПЕЛЕШ КОЈА ЈЕ СКИНУЛА ПРАШИНУ СА ЛИКА И ДЕЛА ПРОТЕ СТЕВАНА ДИМИТРИЈЕВИЋА

Човек о коме се врло мало зна… а толико много је учинио за нас!

И ја сам први пут пре више од једне деценије чуо за проту Стеву, захваљујући литератури коју сам добио од биографа Проте Стеве Димитријевића, г. Зорице Пелеш, ауторке књиге ПРОТА СТЕВАН М. ДИМИТРИЈЕВИЋ – АНЂЕО БОЖИЈИ ЗА ЈУЖНУ СРБИЈУ Стеван М. Димитријевић (Алексинац, 10/22. јануар 1866 – Београд, 24. новембар 1953) је био српски свештеник и историчар.

Да се подсетимо, прва  промоција Зорицине књиге ПРОТА СТЕВАН М. ДИМИТРИЈЕВИЋ – АНЂЕО БОЖИЈИ ЗА ЈУЖНУ СРБИЈУ била је, по жељи Протиног студента патријарха Павла у сали наше ПАТРИЈАРШИЈЕ, У Београду, 25. јуна 2001.године. Тада је Зорица Пелеш први пут увела у нашу ПАТРИЈАРШИЈУ ХОР ВОЈСКЕ ”СТАНИСЛАВ БИНИЧКИ”.

,,Секретар кабинета патријарха ПАВЛА, господин Лечић ме је питао зашто доводим ХОР ВОЈСКЕ. кад ПАТРИАЈРШИЈА има свој хор. Рекла сам му да доводим Хор наше војске, како би народ, који ће бити на промоцији моје књиге, схватио да су НАША ЦРКВА и НАША ВОЈСКА УВЕК БИЛИ ЗАЈЕДНО. Покојни председник САНУ, академик Дејан МЕДАКОВИЋ био је тада на лечењу у бањи, па је послао свога изасланика академика Мирослава Пантића, потпредседника САНУ. После ове промоције била је, у јулу 2001 године промоција моје књиге у АЛЕКСИНЦУ, на коју је, на мој позив дошао тадашњи епископ нишки господин ИРИНЕЈ, доцније патријарх српски”, прича Зорица Пелеш.

Да није било Зорице Пелеш и њеног истраживања, вероватно да би проту Стеву и даље прекрила тмина и прашина.

На првој организованој беседи 22. јануара 2020. године у Дому културе у Алексинцу је одржана дивна свечаност – академија „Протина беседа” поводом 154-годишњице од рођења. Вече је отворила публициста и биограф легендарног Алексинчанина проте Стевана Димитриjевића Зорица Пелеш, чију смо изванредну, надахнуту и препаметну беседу с неописивом радошћу  могли да чуjемо и уживамо у излагању увек нових чињеница из живота и рада Проте Стеве Димитријевића.

Зато ми је жао што Зорица ни овог пута није добила позив да учествује на ,,ПРОТИНОЈ БЕСЕДИ” која се од те 2020. год одржава свечано, онако како треба. Зорица је заслужила бар да буде присутна.

Бојанић: ХВАЛА ЗОРИЦИ ПЕЛЕШ КОЈА ЈЕ СКИНУЛА ПРАШИНУ СА ЛИКА И ДЕЛА ПРОТЕ СТЕВАНА ДИМИТРИЈЕВИЋА

Пар речи о проти Стеви…

Стеван Димитријевић, Богословију је завршио у Београду 1887, а Духовну академију у Кијеву 1898 год.

Био је професор у Скопљу и Солуну, ректор Призренске богословије, затим редовни професор историје српске цркве на Богословском факултету Универзитета у Београду од 1920. до 1936. године. Био је први декан Богословског факултета.

Прота Стеван Димитријевић је, по речима његовог ученика св. владике Николаја Велимировића, „једна од личности која је обележила прву половину прошлог столећа“. Због свега што је урадио за српски народ на југу Србије, а посебно на Косову и Метохији, он га је назвао „анђео божји за јужну Србију“.

Петорици српских патријарха прота Стева био је професор: Варнави, Гаврилу Дожићу, Герману, Павлу и Иринеју, коме је био председник испитне комисије на матури у Призренској богословији.

Његови студенти били су и неки архијереји руски, затим већина професора са чувеног Руског богословског института у Паризу, бугарски патријарх Кирил.

Био је утемељивач Православног богословског факултета Универзитета у Београду и његов први декан и први професор Историје српске православне цркве.

Бојанић: ХВАЛА ЗОРИЦИ ПЕЛЕШ КОЈА ЈЕ СКИНУЛА ПРАШИНУ СА ЛИКА И ДЕЛА ПРОТЕ СТЕВАНА ДИМИТРИЈЕВИЋА
Прота Стева Димитријевић

Био је саветник српских патријарха, митрополита и епископа у многим тешким ситуацијама. Заступао је Српску православну цркву и Богословски факултет на међуцрквеним и научним скуповима.

У Нишу је радио као писар Духовног суда и хонорарни вероучитељ у Нишкој гимназији, у којој је тада радио као професор и наш прослављени књижевник Стеван Сремац.

У Првом балканском рату био је свештеник добровољац у Трећој армији под командом ђенерала Боже Јанковића.

И још много тога можете детаљно сазнати из књиге ПРОТА СТЕВАН М. ДИМИТРИЈЕВИЋ – АНЂЕО БОЖИЈИ ЗА ЈУЖНУ СРБИЈУ ауторке г. Зорице Пелеш.

Хвала Богу, да Алексинац наставља са организацијом ,,ПРОТИНА БЕСЕДА“, академија која је посвећена Проти Стевану Димитријевићу.

Прочитајте и интервју за сајт Српска историја од прошле године, са кустосом Завичајног музеја у Алексинцу Александаром Никезићем (кликни на линк).

Пише, Ђорђе Бојанић, главни уредник сајта Српска историја

Приредила: Српска историја

Back to top button