Ђорђе БојанићСрби Хрватске

Бојанић: Хрватски историчар Лозо заборавио да припада народу који је једини у Европи имао логоре за децу

ХРВАТИ РАДЕ СВОЈ ПОСАО А МИ ЋУТИМО. Хрвати појачавају своје деловање, којим ће покушати да докажу да је Србија над њом извршила геноцид, упркос помирљивим порукама из Београда. А ми као да још нисмо свесни да смо доживели геноцид, јер су скривали од нас злочине због Југославије и Тита.

Изашло је ново издање књиге хрватског историчара Стјепана Лоза, која је изашла још 2018. год, а о којој се ћутало а ћути се и данас… што је невероватно.

Према речима историчара Стјепана Лоза, хрватског аутора књиге “Идеологија и пропаганда великосрпскога геноцида над Хрватима – пројект ‘Хомогена Србија’ 1941.” , “четници и партизани оклеветали су Хрвате за геноцид над Србима превентивном пропагандом, с предумишљајем, већ у јуну 1941. године, а онда почели геноцид над Хрватима”.

Он шокантним ставовима оптужује Србе да су извршили геноцид над Хрватима, а онда да су своје жртве оптужили за злочин над њима.

Невероватне неистине, које да изгледа данас олако пролазе и временом се дефинишу као тачне тврдње.

Лозо као да је заборавио да су његови преци први имали у Европи логоре за децу.

Преко милион зверски мучених и покланих Срба… све је то страшно.

А ово што нам се догађа, ми смо криви… олако смо све то препустили забораву, ћутимо, повлачимо се… или смо незаинтересовани.

Данас и поједини ,,елитни” историчари смањују број жртава по нечијем налогу… па га полако и ,,мудро” своде на највише до 130000 страдалих Срба, ту је наша трагедија, тако да ово и не треба да нас много чуди.

Заборављено је да је у том ПОКОЉУ страдало око милион Срба.

Докле ово лудило иде… Хрватске власти су чак и Председнику Србије Александру Вучићу забраниле приватну посету Јасеновцу. (био би једини председник  који је обишао Јасеновац од 1945. који ни Тито никада није обишао, а јасно је и зашто).

Уз Милановићеву изјаву: „Што се тиче одласка у Јасеновац, на крају ћу га ја тамо одвести за руку ако не буде ишло друкчије”.

Невероватно… шта рећи на ову изјаву Хрватског председника Зорана Милановића?

Председник Вучић  је први српски председник који је тражио да обиђе Јасеновац.

Ми ни данас немамо Маузолеј за све Српске страдалнике, а само у двадесетом веку страдало нас је више од три милиона… а немамо га из разлога да се не замеримо ,,брату” џелату… због неког ,,братства и јединства”.

Ти зликовци заборављају и каква су зверства починили и у Великом рату…. у Далмацији па све до Баната убијања Срба су била свакодневица, вешање је било свакодневница а на вешање се ишло и због коришћења ћириличног писма, православна вера је била забрањена… због таквих ствари паљена су српска села у периоду од 1915-1918. године.

Сва та зверства спроводили су римокатолици и муслимани српског језика (данашњи хрвати и бошњаци) од којих су аустроугарске власти оформиле посебну милицију под именом “Шуцкор” (од којих је касније и настао усташки покрет).

На територији Аустроугарске је убијено више од пола милиона Срба и то се готово нигде не помиње.

Занимљиво је да је главни картограф Аустријског царства Хајнрих Бенхаус, 1846. објавио етнографску карту Аустријског царства. На простору данашње Хрватске, он је навео да ту живи 836 хиљада Хрвата и 2 милиона 643 хиљаде Срба.

У немачким службеним изворима, у НДХ је крајем 1940. године, живело 1.847.000 Срба.

О томе наши уџбеници не пишу, а зашто, велико је питање.

Зашто Јасеновац није ослобођен?

Зашто Јасеновац није ослобођен (а ни тога нема у уџбеницима историје)?

Велика је грешка и заблуда или злонамера да се каже да је логор Јасеновац ослобођен, не он је поносно од стране зликоваца напуштен са скоро уништеним траговима злочина и геноцида од стране Хрвата (усташа) над Србима (велика већина), Јеврејима и Ромима.

Тако да је велика заблуда да је Јасеновац ослобођен.

Шта се чекало толико дуго?

Београд је ослобођен 20. октобра 1944.

Зашто није био приоритет место највећег Српског стратишта, велико је питање, али и јасно зашто није дошло до ослобађања логора Јасеновац.

Зашто се није кренуло још 1942.год у ослобађање Јасеновца, ко је то страдање прекривао?

Ваљда да хрватски џелат доврши клање и прикрије трагове геноцида.

Ни комунистима Јасеновац није био приоритет, добро су знали и штитили џелата у злочиначким намерама… својим неделовањем.

Уместо САНУ да одмах реагује и напише протестну ноту, они ћуте као и до сада (наравно, не сви).

Ако се не расвестимо и схватимо да историја није задња рупа… лоше се пише по наш уснули народ.

*У београдском насељу Бусије пре пар дана  обележено је 80 година од покоља српске деце у шуми Машвина на Кордуну који су починиле усташе током офанзиве између 18. и 21. јула 1942. године.

По Лозу, то је вероватно обрнуто.

Питам се где води ова изјава, да ли Лозо мисли на оне покатоличене Србе или протеране и зверски поубијане Србе у том рату или из Олује и етничког чишћења Хрватске од Срба, оних који су увек били на страни победника за разлику од оних коме он припада?

Изгледа да му је ,,оваква Европа“  дала додатну енергију да креира и лажира историју по жељи пораженог и оног ко је геноцид чинио над недужним становништвом, а специјалност су им била иживљавања над децом и бебама. Не чуди ме ни изјава ни ћутња и одобравање Европе… ту је јасно све, одавно!

Да се вратим на изјаву хрватског историчара Лоза, ово је и прилика да га подсетим  на истину и чињенице…

Главна жеља Хрвата је да се о њиховом колективном злочину ћути, у овом времену када се скрнави и лажира број српских жртава, а у томе и ми сами им помажемо нашом ћутњом. Њихов циљ је да нико ништа не говори ( можда зато и нисмо позвани…), да се нигде о њему не пише, а наша треба да буде супротна, да се о томе прича, расправља и што је најважније пише, јер само писани траг остаје за века и векова, а чињеница и извора имамо на претек а тек колико неоткопаних јама по тој Хрватској има.

Сву нашу ћутњу они вешто користе, што и није чудно, изгледа желе да сперу љагу крваве историје која им изгледа из јама неда мира.

Све оно негативно, патолошко и злочиначко што је карактерисало нацифашизам и његове слуге достигло је врхунац у геноциду над децом… тај злочин је и најболнији, њега требамо ставити у фокус страдалаштва и патње. Убијајући нејач, хрватски (усташки) крвници су показивали најмрачнију страну свога бића. На најсуровији начин уништавали су животе дечака и девојчица, од којих су многи били још у пеленама. Све ово мора да се зна и светска јавност упозна, то треба да буде наш циљ… штампање књига на свим светским језицима, филмови, документарци… за то мора бити новца, ту је можда и кључ нашег опстанка… у истини, чињеницама и знању.

Ти усташки зликовци су децу  стрељали у сталку и пеленама, бебе су набијали на бајонете, коље и шиљате летве од плотова, клали ножевима, брадвама и секирама, спаљивали у кућама и крематоријуму, на Градини код Јасеновца кували у котловима за справљање сапуна, завезану у строже и џакове бацали у реке и бунаре, живу отискивали у шпиље и пећине, тровали каустичном содом, сатирали глађу, жеђу и хладноћом.

Да ли је Лозо заборавио да су људи, жене и деца уништавани у Градини, Јасеновцу, Јадовну, Пагу… на најсвирепији начин. Од 1942. године на терену Градине копане су гробнице 30 метара дужине, 4 метра ширине и 2-3 метра дубине, где су живи људи набијани у гробнице у стојећем ставу, затим су дрвеним мањевима убијани ударцима по глави, поливани живим кречом и затрпавани.

На овај начин убијано је по 1.000 људи у једној гробници. Уништавање је вршено и помоћу 12 челичних казана у којима су кувани људи; зазиђивањем живих људи у зграду без прозора и врата; затварањем у просторије од камена и затрпавањем сламом која је онда паљена; клањем жртава; вешањем на великој тополи која се налазила на обали Уне. …

Нашом ћутњом хрвати и њихова стратегија су успели из злочина да буду у истој равни са нама, ту је и највећа трагедија.

Велики број католичких фратара, њих преко  1.200  је  учествовао  убијању и клању Срба, а папа би да без извињења посети Србију… и за то је крива наша ћутња и нејасноћа нас самих. Као да не знамо шта хоћемо.

Препоручујем Лозу дело Виктора Новака, али није ми јасно зашто се код нас не користи најзначајније дело Виктора Новака, капитална књига „Магнум Кримен (Велики злочин) – Пола века клерикализма у Хрватској “ у којој аутор открива спрегу Римокатоличке цркве и усташтва и државе НДХ… коју до скоро нисмо имали у свим поглављима, зашто се толико дуго скривала од нас самих, ко је скривао?

Ако хоћете да уништите један народ … уништите његову историју… за то вам рат не треба !!!

То се нажалост нама десило и дешава… време је да се расвестимо !!!

ДОК НАМ СРПСКА ИСТОРИЈА НЕ БУДЕ ПРИОРИТЕТ И ДВОГЛЕД, ДОК НЕ ПОЧНЕМО ДА УЧИМО ИЗ ЊЕ И САГЛЕДАВАМО БУДУЋНОСТ И РАЗУМЕМО ОПАСНОСТ… биће тешко по нас,  а ако је разумемо, видећемо и будућност као што из ње видимо прошлост, тако ћемо сагледати и опасност. Ми морамо учити из сопствених грешака… а имамо их на претек.

Сходно научним принципима требамо узети све чињенице у разматрање, и што више користити све изворе, трагати за изворима и чињеницама, и што више расправљати аргументовано о том проблему. Једино се тако долази до истине!

Све док чињенице и истину не поставимо на ноге, неће бити добро ни по вас ни по нас, газиће ,,моћни“ и вас и нас, и од овог простора правити оно што не жели ни ваш ни наш народ.

Срдачан поздрав г. Лозу, ово је био само добронамерни подсетник и сурове чињенице!

Живимо у миру и већ једном будимо добре комшије, више од тога нам није потребно.

Приредио Ђорђе Бојанић, главни уредник сајта СРПСКА ИСТОРИЈА

Back to top button