Занимљивости

Бојанић: „Black Friday“… где је наша ћирилица?

Страшно је што и данас скоро сви називи на продавницама и фирмама су исписани латиницом и са терминима који не припадају нашем језику... а имамо најлепше писмо и језик ,,ћирилицу".

Питам се зашто све преписујемо, данас је све исписано на енглеском језику „Black Friday“ (црни петак који је стигао из Америке…), све то мени ружно и понизно делује, као да свој језик и писмо немамо, као да живимо у туђини.

Зашто немамо свој дан куповине (снижења), пример ,,радосна субота” или ,,породични петак”, овако исписан, на ћирилици? Зашто се не угледамо баш на те енглезе, французе, русе, бугаре, грке, кинезе… они чувају свој језик, код руса кока кола је исписана на њиховој ћирилици (тако и треба).

Бранили су нам ћирилицу да користимо због ,,југословенства”, како у Краљевини тако и у комунизму (због братства и јединства)… ко нам сада прави проблем? Ту нам нико није крив ни у једном режиму до нас самих, све нам је туђе лепше и слађе, све смо прихватали.

Сетимо се српских и хрватских лингвиста и културних радника који су донели 10. децембра 1954. године Новосадски књижевни договор у коме је, у трећој тачки Закључака, стајало да су „латиница и ћирилица равноправни”. Међутим, иако се у свим републикама СФРЈ учила и ћирилица, у пракси су само Срби користили оба писма, док су Хрвати и Муслимани користили само латиницу. Убрзо су и све ћириличне машине за куцање замењене латиничним… ми то ни тада нисмо разумели, као ни данас што не разумемо проблем енглеских натписа као овај „Black Friday“.

Страшно је што и данас скоро сви називи на продавницама и фирмама су исписани латиницом и са терминима који не припадају нашем језику… а имамо најлепше писмо и језик ,,ћирилицу”.

Погледајте само колико тв станица и портала користи латиницу, зашто?

Али, то смо ми, зато се овако и осипамо и све нас је мање и мање, као и територија. Што се не запитамо где су то све биле Српске земље и ко данас живи на тим Српским територијама, погледајмо Црну Гору, Македонију, Босну, Лику, Далмацију, Северну Албанију… а тамо сада нове нације, језик, црква, изврнута историја. Све бивши Срби… који се лако одрекоше корена, ђедова и Српства… као и ми у матици што се одрчемо свог писма ,,ћирилице”…
Никако да се опаметимо.

Треба увести порез на називе фирми и производа који су исписани на латиници, одатле да кренемо и држава да има додатни приход, што свакако није лоше.

Да се вратимо на вечерашњу хистерију, ту је једина сличност између нас и запада назив „Black Friday“… предходно уз надуване цене са 20-30 посто снижења… упоредите то са трговином у Бечким тржним центрима, где су права снижења.

Али, добро, то смо ми…

Приредио, Ђорђе Бојанић, главни уредник сајта Српска историја

Back to top button