Колумна

Антић: Национални интерес изнад свих других интереса српског народа

Због притисака са којима се суочава српски народ национални интерес треба ставити изнад свих других интереса, поручио је из Бијељине српски историчар Дејан Антић.

Као дугогодишњи пријатељ бијељинског одбора Српског културног и просветног друштва “Просвјете”, Антић је на свечаној академији посвећеној песнику Филипу Вишњићу истакао да је Вишњић данашњим Србима оставио завет како се треба борити за своју државност, слободу, част и национално достојанство.

Део говора господина Дејана Антића можете прочитати овде:

„Западни и јужни српски крајеви браћо и сестре, током читавог 19. и 20. столећа поднели су највећу жртву у борби за слободу. И због тога су и данас на удару јер непријатељ не прашта. Српски народ на Косову и Метохији изложен је потпуном укидању колективног и индивидуалног права и свакодневној физичкој и психичкој тортури, на југу централне Србије у општинама Прешево и Бујановац под притиском страних амбасада, а у оквиру Пописа 2022 вештачки се увећава број Албанаца како би се српски фактор неутралисао и обезбедио простор за нове геополитичке игре великих сила, у Ђукановићевој Црној Гори Срби су дискриминисани и изложени нечувеним политичким притисцима и асимилацији, док се Републици Српској отимају суверенитет и дејтонска овлашћења са циљем централизације Босне и Херцеговине – што би значило и нестанак српског народ – јер је само Република Српска гарант опстанка Срба западно од реке Дрине.
Зато је у овако тешким тренуцима најважније да се окупимо око програма који су Петар Кочић, Јован Дучић, Перо Слијепчевић, Алекса Шантић, Јован Цвијић и други српски интелектуалци као оснивачи Просвјете још пре 120 година установили, а то је борба за очување националне свести и постизање пуног националног јединство.
Да заборавимо на идеолошке и партијске поделе и национални интерес ставимо изнад свих других интереса. Јер једино тако можемо опстати као народ.“

Свечана академија је централни догађај четвородневне културне манифестације “Вишњићеви дани” у Бијељини на којој су у Центру за културу “Семберија” наступили Хор “Србадија”, глумци Градског позоришта “Семберија” и ученици бијељинске Гимназије “Филип Вишњић”.

Целу вест можете прочитати овде.

Извор: РТРС

Back to top button