Занимљивости

Зоран Заев: Бугарска и македонска војска заједно ослободиле Скопље

Током Другог светског рата, на почетку Бугари су били „администратори” на подручју садашње Северне Македоније, али су се затим прикључили антифашистичком фронту, изјавио Заев.

У Северној Македонији је замењено више од 20 саобраћајних ознака на којима је дописано „бугарски фашистички окупатор” – изјавио је премијер Зоран Заев и истакао да „Бугари нису фашисти већ пријатељи”.

У интервјуу за бугарску агенцију Бгнес рекао је да су током Другог светског рата на почетку Бугари били „администратори” на подручју садашње Северне Македоније, али су се затим прикључили антифашистичком фронту па су бугарска и македонска војска заједно ослободиле Скопље и друга места.

„Била је нека администрација у том тренутку на почетку. Затим се Бугарска дигла заједно с антифашизмом, борила се за слободу, за демократију и апсолутно је део антифашистичког фронта. Бугарске и македонске војске ослобађају територије: Крива Паланка, Куманово, цели регион, Скопље. И то је један леп део наше историје који чини да будемо још јединственији”, рекао је Заев, преноси Бета.

Премијер је истакао да Македонци и Бугари „немају подељену историју, ни укрштену, већ заједничку” и оценио да су их власти Југославије држале раздвојеним.

„Имамо заједничку историју. И из ње су настали и македонски у бугарски народ, и македонски и бугарски језик”, изјавио је он.

„Дужност је свим грађанима, а највише нама политичарима, да зближимо наше народе, јер много година, деценијама су нас држали далеко. Различите власти. Пре свега за време бивше Југославије, пре бивше Југославије. Ми треба да будемо заједно зато што смо први суседи”, рекао је Заев у интервјуу за Бгнес.

Позивајући се на историјске идентитетске разлоге, Бугарска на састанку Европске уније 17. новембра није подржала нацрт преговарачког оквира за Северну Македонију, чиме је блокирала почетак преговора свог западног суседа о пријему у ЕУ, али је Заев у понедељак изјавио да „није далеко договор с Бугарском”, да верује да ће бити постигнут пре Савета министара ЕУ почетком децембра и најавио је и састанак с премијером Бугарске Бојком Борисовом.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 25. 11. 2020)

Преузето Јадовно

Back to top button