Историјске личности

ЗНАТЕ ЛИ КО ЈЕ БИО ХРАНИСЛАВ САВКОВИЋ?

Хранислав Савковић је био борац у Балканским ратовима и Првом светском рату, из којих је изашао вишеструко одликован. Познат по томе што је као учитељ отворио неколико читаоница у Топличком округу. И као активиста Демократске странке, успео је да победи на изборима 1926 године и да буде председник Општине Прокупље.

Као такав, увео је воду, пијаћу воду у Прокупље и у много чему задужио овај град. Као човек од поверења, као више пута одликовани патриота, он је, почетком Другог светског рата недвосмислено стао на страну партизана и четника. У том тренутку још није било неке јасније поделе. Дакле, против окупатора. Тако да је изабран за првог председника Народноослободилачког одбора Прокупља.

Нову 1942. годину дочекао је у хотелу Европа у Прокупљу, играјући коло. И куражећи своје суграђане да се прикључе антифашистичким покретима, који су у том тренутку били активни.

Уласком Бугара у Прокупље, наравно, једна од првих особа које су биле заточене и пребачене овде у логор, био је управо Хранислав Савковић. Са групом угледних Прокупчана био је смештен овде у логору. И начин на који се овде држао, јасно је указао да се ради о прекаљеном борцу и врсном патриоти. Начин на који је отишао са овог света то једнако потврђује.

Новинар, монтажа: Соња Урошевић
Камера: Јован Гојковић, Јована Ђорђевић, Соња Урошевић
Музика  Tragic Story – Myuu

Херојска смрт

ЗНАТЕ ЛИ КО ЈЕ БИО ХРАНИСЛАВ САВКОВИЋ?
ХРАНИСЛАВ САВКОВИЋ

Наиме, када је тог јутра вршена прозивка људи који ће бити тога дана стрељани, прозван је био младић од 16 година који је стајао до Хранислава Савковића. Када се он спремио да иступи тај један корак напред, Хранислав Савковић га је задржао и уместо њега иступио.

Улазећи у немачки камион који вози на губилиште, Хранислав Савковић је запевао песму “Зајди, зајди”. Песму која га је вероватно везивала за његове комитске дане, за његова ратовања у тим Балканским и Светском рату.

Та песма је престала тек када је митраљески рафал пресекао груди Хранислава Савковића који је стрељан на Бубњу 1943. године.

Мегафон се за ову причу захваљује Небојши Озимићу, историчару и кустосу Меморијалног комплекса 12. фебруар.

*Овај прилог израђен је у оквиру пројекта “Приче из логора”, који је подржала Градска општина Црвени Крст.

Извор https://megafon.co/

Back to top button