Историјске личности

Живот јачи од бола, неуморни прота Стева Димитријевић

Приредила, Зорица Пелеш, публициста и биограф проте Стевана Димитријевића

На фотографији су супруга проте Стеве Димитријевића Јелена Лена (седи), десно је Протина јединица Десанка, која је у црнини за рано преминулим синчићем Добривојем – Душком и супругом др Добривојем Митровићем, који је умро од пегавца, лечећи рањенике у војној болници у Призрену 1915.године. Лево је њихова рођака Јела. Када је добио ову фотографију, као разгледницу, док је био заробљен у Карлову, Прота се много боље осећао, не сањајући да ће за неколико месеци изгубити и своју јединицу Десанку, коју су у Нишу отровали бугарски лекари арсеном. За све време заточеништва писао је дневник – у неколико свешчица у коме је његов бол ишао у бескрај. Стално је сањао своју јединицу Десе.
Живот јачи од бола, неуморни прота Стева Димитријевић
Прота Стева Димитријевић
Све те трагедије нису га сломиле, већ је после свега, вративши се из логора обновио рад Призренске богословије и 1920.г. ударио темељ Православном богословском факултету у Београду, чији је био и први декан и први професор Историје Српске Православне цркве. А после Октобарске револуције збрињавао је руску браћу, која су дошла у нашу отаџбину. За време окупације, током Другог светског рата, збрињавао је избеглице и бринуо о Задужбини Симе Игуманова уместо његовог утамниченог ученика, патријарха Гаврила Дожића.
Приредила, Зорица Пелеш, публициста и биограф проте Стевана Димитријевића
Живот јачи од бола, неуморни прота Стева Димитријевић
На фотографији су супруга проте Стеве Димитријевића Јелена Лена (седи), десно је Протина јединица Десанка, која је у црнини за рано преминулим синчићем Добривојем – Душком и супругом др Добривојем Митровићем, који је умро од пегавца, лечећи рањенике у војној болници у Призрену 1915.године. Лево је њихова рођака Јела
Back to top button