Колумна

Владан Вукосављевић: Приказ једне сложеније стратегије Запада према српском народу

Србима никада и ни по коју цену, као организованом државном или политичком ентитету, не дозволити ни педаљ излаза на Јадранско море а од Солуна их одсећи новоствореном политичком баријером

У Црној Гори се наставља кршење изборне воље грађана а Република Српска трпи велике притиске да одустане од свог историјског идентитета.

САД, Велика Британија и водеће земље ЕУ данас, исто као некада Аустроугарска, Британија, Коминтерна и Ватикан настављају да спроводе своју стару и принципијелну политику на Балкану, исту ону коју је за живота спроводио и њихов гаулајтер Ј. Б. Тито.

Та политика заснива се на следећим принципима и циљевима:

-Срби су “мали Руси” на Балкану и увек ће за Запад представљати опасност да буду “руски коњоводци” за стратешки важно, топло Јадранско море.

-У државном смислу Србе треба сузбијати на што мањи географски простор а најбоље је да се то ограничи на долину реке Мораве и простор од планине Копаоник до ушћа Саве у Дунав. Када и ако Срби прошире државу изван тог простора, треба непрестано чинити напор усмерен на сепаратизам у тим придодатим крајевима, до горњих граница могућности у датом историјском тренутку. По потреби комбиновати политичка средства и економске притиске, пропаганду, а када и ако је могуће и војно интервенисати.

-Учинити све да се српска историјска свест затре у Македонији, материци српске државности, како би Србија била додатно стратешки одвојена од излаза на море преко Солуна.

С тим у вези помагати бугарске аспирације а по потреби стварати, претежно од Срба, нову историјску нацију и назвати је “македонском”. Одузети све српске цркве и манастире, драгуље културе и национални ДНК и дати их у руке новој “Мпц”, творевини млађој и од новостворене нације.

– У Црној Гори максимално екплоатисати постојање друге (или прве) српске историјске династије, у циљу стварања ривалства са Србијом и тамошњом династијом и подгревати сукобе са циљем изазивања братоубилачког рата.

И у Црној Гори, од Срба стварати нову историјску нацију и називати је “црногорском”. Хранити је силовитом антисрпском мржњом, по узору на Хрвате и конвертите. Протерати српски језик и српску цркву са тог простора, уз коришћење свих потенцијала којима Запад (у једном периоду и комунисти) располаже.

-У Босни никада не дозволити стварање уређеног српског државног и политичког простора или уједињење њеног дела или целине са Србијом. Евентуална привремено настала стања тог типа разграђивати свим средствима. Срби са обе стране Дрине не смеју чинити једну државу

-Србе из тзв. Хрватске тј. са простора Славоније, Војне крајине и Далмације свим средствима преобраћивати у ркт веру или одатле протеривати или физички уништавати.

-Србима никада и ни по коју цену, као организованом државном или политичком ентитету, не дозволити ни педаљ излаза на Јадранско море а од Солуна их одсећи новоствореном политичком баријером.

-Не дозволити било какав облик ширег српског уједињења на Балкану, осим само по нужди и привремено, у некој јужнословенској формацији, под искључивом контролом Запада.

-Против Срба и њихових пројеката усмерених ка политичком, економском или културном уједињавању, непрестано деловати на хибридни начин, коришћењем свих целисходних средстава.

Ово је, наравно, поједностављени приказ једне сложеније стратегије Запада према српском народу, али можда може неупућенима да назначи векторе деловања сила које данас и овде делују против нас и да објасни њихов извор, снагу и историјску повезаност.

Када тумачимо најновије догађаје у Црној Гори и Републици Српској, биће нам од помоћи да то чинимо и у овом кључу…

Пише, Владан Вукосављевић, бивши министар културе

Приредила, Српска историја

Back to top button