Занимљивости

ВИДОВДАНСКЕ НАГРАДЕ ГЕНЕРАЛУ ВЛАДИМИРУ ЛАЗАРЕВИЋУ И ПРОФ. ДР ДЕЈАНУ АНТИЋУ

Поводом прославе Видовдана и Светопличког видовданског сабора који се сваке године 28. јуна организује у порти манастира Светих архангела Михаила и Гаврила у Конџељу код Прокупља, Топлички управни округ је овогодишње Видовданске награде доделио и двојици Нишлија, генерал-пуковнику у пензији Владимиру Лазаревићу и проф. др Дејану Антићу са Филозофског факултета у Нишу.

За немерљив допринос у одбрани земље током НАТО агресије на СР Југославију 1999. године, Видовданска награда у виду повеље “Цар Лазар” биће уручена генералу Владимиру Лазаревићу, који је, служећи отаџбини 1998/1999, командовао Приштинским корпусом, a почетком 2000. године обављао дужност команданта Треће армијске области ВЈ.

Због националног рада, и нарочитог доприноса у области неговања културе сећања на жртве окупационог терора у Топлици у I и II светском рату, као и проучавања херојског отпора Срба јужног Поморавља аустро-бугарским завојевачима, одлучено је да овогодишња Видовданска награда у виду повеље “Југ Богдан” буде додељена проф. др Дејану Антићу.

Највиша признања Топличког управног округа лауреатима ће бити додељена на Светопличком видовданском сабору 28. јуна 2023. године у порти Конџељског манастира. Сабор почиње Светом литургијом од 09 часова, а наставља се културно-уметничким програмом и церемонијом доделе награда.

Приредила: Српска историја

Back to top button