ВидеоСрби Хрватске

ВИДЕО: Документарни филм ”Влајићки мученици”

На ТВ К3 из Прњавора, у уторак 08. октобра 2019, у склопу емисије ПОТЕЗ, премијерно је приказан документарни филм ”Влајићки мученици” . Гости у студију су били аутор филма Алекса Kасаповић и Душан Ј. Басташић, предсједник удружења Јадовно 1941. из Бањалуке.

О бруталном страдању српског цивилног становништва села Влајићи код Теслића, учињеног од усташке руке за вријеме Другог свјетског рата” дуго се ћутало. У бившој држави то је била забрањена тема и као таква, обавијена велом тајне, мало се знало о овом моунструозном случају. Захваљујући групи људи, а на иницијативу Архијереског намјесништва и благослаову надлежног епископа, 2013. године формиран је Одбор за истраживање почињених злочина у теслићком крају.

По прикупљеним чињеницама које потврђују да је 25. јануара 1943. године нестао готово читав један заселак Влајића, Долићи, под под патронатом тадашње Независне државе Хрватске урађен је документарни филм под називом ”Влајићки мученици” којег потписује професор Алекса Kасаповић, иначе предсједник СПKД ”Просвјета” у Теслићу.

Документрани филм ”Влајићки мученици” свједочи о збивањима у Другом свјетском рату која су остала изван ратних биљешки и историјске документације. Влајићи су само једно такво мјесто у БиХ које је страдало у Покољу, озакоњеном злочину Независне државе Хрватске, у који су били укључени сви расположиви ресурси те државе, каже Душан Басташић оснивач и предсједник бањалучког Удружења ”Јадовно 1941.”.

Влајићи су највеће страдално мјесто на простору теслићке општине. Из локалног одбора за истраживање ратних злочина поручују да је сљедеће на реду село Јасенова, али и друга мјеста која су остала обавијена велом шутње и тајни.

Преузето ЈАДОВНО

Back to top button