Ђорђе Бојанић

Валтер је бранио Београд, а не Сарајево!

Сарајево је од почетка до краја рата било главно упориште НДХ усташа и седиште SS Ханџар дивизије.

Жарко Тодоровић, артиљеријски и ђенералштабни мајор ЈВУО ђенерала Драже Михаиловића и потпуковник Француске армије, је прави Валтер.

Син је чувеног ђенерала српске војске Петра Тодоровића.

Априлски рат 1941. затекао га је у чину ђенералштабног мајора као начелник штаба Мурске дивизије. Успео је да избегне заробљавање и већ током лета 1941. године у Београду је формирао мрежу илегалаца Југосовенске војске. Повезао се са Дражом Михаиловићем и био је први командант Београда. Бројно стање илегалне Команде Београда је било 5.119 илегалаца, од којих је 3.500 имало скривено оружје. Београдски илегалци су располагали и са 80 возила и четири радио-станице.

Због Тодоровићевих четничких илегалаца Гестапо је формирао “Анти ДМ (Дража Михаиловић) одсек”.

Највећа акција Гестапоа на Балкану током Другог светског рата звала се “Операција Валтер”, и била је уперена управо против Тодоровића и његове организације.

Немачка операција “Валтер” изведена је почетком 1943. године у Београду, када и Немци хапсеТодоровића.

Приликом његовог пребацивања у Загреб, где су га Немци водили да открије тамошње Дражине илегалце, Тодоровић успева да побегне.

Остао је у Загребу, као командант четничких илегалаца али је поново ухапшен 1943. и одведен у логор Маутхаузен.

Подвргнут је највећим мукама, међутим, успева да преживи немачко заробљеништво.

Од стране комуниста је проглашен за народног непријатеља, који су без имало части и стида делове његове биографије искористили за снимање филма “Валтер брани Сарајево”.

И ТВ серије “Отписани” снимљене су по узору на четничке илегалце, у њима се лик “Тихи” неколико пута представља као “капетан Тодоровић”.

Треба додати да је најобимнији досије немачког Гестапоа управо “Досије Валтер”, који се данас чува у Архиву града Београда.

*А шта кажу сами Немци, њихов архив и ратни извештаји из борби са четницима, можете сазнати у књизи “Срби против Вермахта – непознатa немачка документа”.

Извор/преузето: ФБ страница ОТАЧАСТВО

Back to top button