ВидеоЂорђе БојанићЗанимљивости

Ученици са наставницима направили кратак филм о Државном празнику Сретење

ОШ ,,БУБАЊСКИ ХЕРОЈИ" из Ниша, већ дужи низ година са ученицима екранизује значајне теме из српске историје и тако негује српску традицију и културу сећања.

Као Савиндан и Видовдан, и Сретење је огледало наше државе, ови празници утичу на изградњу свести и српског идентитета. Савиндан је увод у Сретење, Цвети и Видовдан (то је и чврста веза кнеза Лазара, Карађорђа и Милоша… а пут православни им је утемељио, трасирао и изградио Свети Сава), наглашава Ђорђе Бојанић.

Погледајте филм (линк)

 

Основна школа ,,Бубањски хероји” из Ниша већ дужи низ година са ученицима екранизује значајне теме из српске историје, кроз корелацију предмета на часовима секција и доданих активности ученика. Ове филмове су приредили ученици са наставником историје Ђорђем Бојанићем, ђаконом Дејаном Јовановићем – вероучитељем и наставницом музичке културе Јованом Ђокић.

На овај начин јачамо родољубље и национални понос код ученика, који је јако потребан.

Наша је обавеза и дужност да нашу децу васпитавамо у духу вере коју су нам Свети Сава и остали српски светитељи оставили у аманет и утемељили нам пут, Светосавски пут.

ДОК НАМ СРПСКА ИСТОРИЈА НЕ БУДЕ ПРИОРИТЕТ И ДВОГЛЕД, ДОК НЕ ПОЧНЕМО ДА УЧИМО ИЗ ЊЕ И САГЛЕДАВАМО БУДУЋНОСТ И РАЗУМЕМО ОПАСНОСТ… биће тешко по нас, а ако је разумемо, видећемо и будућност као што из ње видимо прошлост, тако ћемо сагледати и опасност. Такође морамо поштовати све друге различитости, припадности и верска опредељења и националне мањине. Ми морамо учити и из сопствених грешака, наглашава Ђорђе Бојанић.

Прошле године ученици ОШ ,,Бубањски хероји” из Ниша приредили су и документарни филм о Дану српског јединства, слободе и националне заставе, којим су позивали грађане да истакну српске заставе на прозоре 15. септембра и представили шта значи српска застава за наш народ као и целокупно јединство.

Погледајте филм (линк)

 

Прошле године на основу препоруке Министарства просвете да све школе обележе Погром који се десио 17. марта 2004. на Космету, кренули смо у реализацију и урадили кратак филм, кроз корелацију предмета историја, веронаука и музичка култура, са ученицима 8.разреда, и тако заокружили целину и приближили ученицима ПОГРОМ и страдања Срба 17. марта 2004. на Космету. Сматрали смо да је у овом тренутку врло битно и најмање што смо могли да урадимо у неговању културе сећања на сопствене жртве и погром, прича Ђорђе Бојанић, проф. историје у ОШ ,,Бубањски хероји“.

Погледајте филм (линк)

 

Погледајте филм (линк)

 

Погледајте филм (линк)

Приредила: Српска историја

Back to top button