ВидеоЗанимљивости

УЧЕНИЦИ ОШ ,,Бубањски хероји“ из Ниша о ДЕЛУ И ЗНАЧАЈ СВЕТОГ САВЕ ЗА СРБЕ И КРМЧИЈИ

Ученици ОШ ,,Бубањски хероји“ из Ниша приредили су заједно са својим професорима Ђорђем Бојанићем, проф. историје и вероучитељем ђаконом Дејаном Јовановићем кратку видео причу на тему: ДЕЛО И ЗНАЧАЈ СВЕТОГ САВЕ ЗА СРБЕ

У доба Ковид заразе, одлучили смо се за овај вид приказа дела и значаја Светог Саве који ће сви ученици ОШ ,,Бубањски хероји” погледати 27.јануара преко јутјуба, наглашава Ђорђе Бојанић.

У овом кратком документарцу о нашем Светом Сави, чућемо да је он наша најзначајнија историјска личност. Данас многе институције, школе, улице носе његово Свето име, данашњи Срби, подижу му многобројне задужбине на свим континентима где их је судбина расејала.

Саву ни турски џелати нису могли да отргну из свести, местимично им је успевало али се увек враћао у свест српског рода и дизао се из сметлишта историје. Срећом данас није тако, зато га морамо чувати да нам га поново не отргну.

Свети Сава, поред српског језика је печат српског рода, то су два наша темеља.

У документарном филму смо уврстили и део који су снимили бивши ученици наше школе о КРМЧИЈИ. Они говоре о једном од најзначајнијих руских научника који је живео и стварао у Србији, а био је прадеда нашег познатог тенисера Виктора Троицког, Сергије Викторович Троицки и о Крмчији (Крмчија, Законоправило или Номоканон), о коме се врло мало зна, прича Ђорђе Бојанић.

Законоправилом Србија је добила „кодекс чврстог правног поретка и постала правна држава“ на основама грчко-римског права у његовој византијској редакцији. Слободно можемо рећи да је то Први српски устав, који има неописив значај за нас Србе и био је узор и основа за израду Душановог законика, једног од најнапреднијих средњевековних законика, не само за Србе већ и за све православне народе“, прича ђакон Дејан Јовановић.

,,Овим зборником, у који је уграђено богато наслеђе грчко-римског права, правно је уређена Српска Црква и држава, захваљујући чему Србија, већ на почетку XIII века, добија кодекс чврстог правног поретка и постаје правна држава. Свети Сава је на тај начин више но било чим другим учинио Србију земљом европске и хришћанске цивилизације. Оригинал Законоправила дуго је чуван у манастиру Жича, али је одатле нестао око 1253. године када су Бугари похарали Жичу. Након тога оригинал није пронађен“. Најстарији сачувани препис Законоправила Светог Саве настао око 1262.год.

Вековима је чуван у манастиру Светих Архангела у Иловцу на Превлаци, тадашња Зетска епархија, и то све док током Другог светског рата није украден од стране усташа и однешен, преноси Ђорђе Бојанић.

Приредила  Српска историја

Back to top button