Срби Хрватске

У СУБОТУ НА ВЕЛЕБИТУ ПАРАСТОС ЈАДОВНИЧКИМ ЖРТВАМА

Парастос јадовничким жртвама биће служен у суботу, 15. јуна, код Шаранове јаме на Велебиту, поводом обиљежавања Дана сјећања на Јадовно 1941. године када је у том комплексу логора за вријеме Независне Државе Хрватске на најсвирепији начин убијено више од 40.000 углавном Срба и Јевреја.

Предсједник Удружења „Јадовно 1941“ Душан Басташић изјавио је Срни да ће у 12.00 часова бити служен парастос, након чега ће учесници молитвеног окупљања посјетити мјесто некадашњег сабирног логора Јадовно у Чачића долцу, гдје су подигли Часни крст 2012. године.

„Недалеко од мјеста логора налази се девастирани споменик подигнут на бетонском плочом покривеној јами у којој и данас леже мошти жртава, гдје је прошле године подигнут Часни крст“, рекао је Басташић.

Он је навео да ће учесници молитвеног окупљања затим посјетити Цркву Светог Петра и Павла у кругу Меморијалног центра „Никола Тесла“ у Смиљану код Госпића.

Басташић је рекао да се уз цркву налази масовна гробница са посмртним остацима више од 550 Срба из Смиљана и околине побијених током Другог свјетског рата уз коју је прошле године подигнут Часни крст.

Према његовим ријечима, након тога, учесници молитвеног окупљања посјетиће село Медак и манастир посвећен Усјековању главе Светог Јована Крститеља, гдје ће бити приређен ручак,а потом је предвиђен повратак кући.

Басташић је апеловао да институције Републике Српске, српски предузетници и људи добре воље, који имају свијест о потреби очувања културе сјећања на јадовничке и пашке жртве, донирају средства Удружењу „Јадовно 1941“.

„И ове године, нажалост, сусрећемо се са болном чињеницом да нисмо у прилици да на Јадовно осигурамо превоз свима онима који би жељели да иду јер има много потомака жртава из Херцеговине, Бијељине и Јање, а аутобуски превоз је веома скуп“, истакао је Басташић.

Басташић је рекао да се сви детаљи о предстојећем окупљању и могућности донирања средстава Удружењу налазе на сајту „Јадовно 1941“ /jadovno.com/.

Удружење „Јадовно 1941“ из Бањалуке 10. годину заредом организатор je молитвеног окупљања са благословом Његовог преосвештенства епископа горњокарловачког Герасима.

Молитвено сабрање на Велебиту oдобрила је полицијска станица Госпић, чији ће припадници обезбјеђивати скуп.

У комплексу логора смрти Госпић-Јадовно-Паг у Другом свјетском рату за 132 дана убијено је најмање 40.123 људи. У Метајни, на острву Паг, отворен је први логор за жене и дјецу у Другом свјетском рату.

Дан сјећања на Јадовно уврштен је у календар обиљежавања значајних историјских догађаја Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Извор: СРНА

У СУБОТУ НА ВЕЛЕБИТУ ПАРАСТОС ЈАДОВНИЧКИМ ЖРТВАМА

Преузето Јадовно

Back to top button