Ђорђе БојанићЗанимљивости

У ОШ “Бубањски хероји“ одржан је несвакидашњи угледни час, тема “Праисторија”

Овај час је више од угледног, слободно могу рећи да је ово прави сценски наступ, позоришна представа, за ову финализацију је потребно доста залагања, труда  и напора, како нас професора тако и ученика. Идеју за сценски наступ и израду пећине и целог сценског амбијента заслужна  је  професорка ликовне културе Ивана Вујић и приправник,  професор ликовне културе Лазар Шошевић,  да ученицима  дочарамо период  праисторије радо сам прихватио сарадњу, прича професор  историје Ђорђе Бојанић.

Пећина је израђена од пак-папира чијим гужвањем је добијен њен природни изглед  и текстура. Детаљи су урађени комбинацијом дечјих цртежа и осликавањем. Реплике оружја и оруђа направљене су од картона и папира, а стилизација костима од јутених џакова, прича професорка ликовне културе Ивана Вујић.

Музичке и видео слушне примере за час “Праисторија” тражила сам на Јутјубу више сати. Требало је дочарати тај период кроз слушне, али и видео снимке. Један од таквих примера је и снимак из музеја Ласко из Француске. Међутим, употребљени су и примери класичне музике попут Јосипа Славенског, Рихарда Штрауса… Вишегодишње искуство мог рада у настави је такође било од кључног значаја у постављању и усмеравању претраге за одговарајућим музичким примерима. Ова искуство ми је било право задовољство. Рад са колегама из других предмета и ученицима омогућио је стварање потпуно другачијег начина представљања наставног садржаја, прича  Наташа Миљковић, наставник мизичке културе.

У ОШ “Бубањски хероји“ одржан је несвакидашњи угледни час, тема “Праисторија”

Мени је припао рад са ученицима на тексту и снимање, захвалио бих се и колеги из веронауке ђакону Дејану Јовановићу који ми је доста помогао око склапања видеа за јутјуб.  Корелација између предмета је врло корисна, ово је прави пример добре сарадње  три предмета, историје, ликовне и музичке културе. Било је лепо сарађивати, али када имате добре, паметне и талентоване ученике и искусне колеге, све дође доста лакше.  Право је задовољство нама професорима радити са ученицима и улагати труд и енергију, поготову када из тога видимо успех. Најбитније да су деца била задовољна, прави глумци, а за нас наставнике уживање и ново искуство, прича професор  историје Ђорђе Бојанић.

Видео снимак часа је објављен на  јутјуба, уз  сагласност родитеља ученика који су учествовали.

У ОШ “Бубањски хероји“ одржан је несвакидашњи угледни час, тема “Праисторија”У току је и снимање међународног  часа “СРПСКИ ОБИЧАЈИ, КРСНА СЛАВА”  у  оквиру међународне руско – српске сарадње ОШ “Бубањски хероји” са школом за додатно образовање «Центар Восхождение»  из Шуjе, Ивановске области (Руска Федерација) из предмета историје и веронауке.

За овај час, боље рећи документарни филм, очекујемо учешће и благослов Епископа нишког г. Арсенија, прича професор  историје Ђорђе Бојанић.

Српска историја

Back to top button