Ђорђе БојанићКарашјок

У Нишком културном центру одржана је трибина ЛОГОР СМРТИ – КАРАШЈОК у организацији Градске општине Палилула и НКЦ

На трибини говорили су учесници, чланови норвешке екипе филма „Логор смрти у Карашјоку”: Бранко Димовић Димески продуцент, Кјетил Палмqуистор редитељ, Кнут Фловик Торесен историчар, Јоерн Олсен ко-продуценту, Терје Холм директор фотографије.

Било је и доста конструктивних питања из публике на која су чланови екипе одговорили.

Сматрам да филм о страдању Српских логораша за време Другог светског рата у логорима у Норвешкој, отвара једно важно поглавље када се говори о страдању Срба и да ће многи како у Србији тако и широм света сазнати праву истину.  Сматрам да је овим отворено ново поглавље у односима Србије и Норвешке, преноси Бранко Димовић Димески.

У Нишком културном центру одржана је трибина ЛОГОР СМРТИ – КАРАШЈОК у организацији Градске општине Палилула и НКЦПриказан је трејлер од 18минута, могло се приметити да се у филму говори о страдању Срба, а не Југословена што је до скоро била пракса. Најновија истраживања које је спровео норвешки историчар Кнут Фловик Тхоресен али и други историчари говоре о страдању 120 српске деце у логорима у Норвешкој, од којих је 32 изгубило живот. Најмлађи је имао само 12 година, наглашава Ђорђе Бојанић.

Премијера филма “Логор Смрти у Карашјоку” биће 28 августа у Нишу (биоскоп Синеплекс).

Премијера у Београду, биоскоп Балкан 30. 08.2022.

Филм ће трајати 1:24мин.

У Нишком културном центру одржана је трибина ЛОГОР СМРТИ – КАРАШЈОК у организацији Градске општине Палилула и НКЦ

Приредила, Српска историја

Back to top button