Срби Хрватске

У Дракулићу код Бањалуке помен страдалим Србима

Код Спомен-костурнице у бањалучком насељу Дракулић данас ће бити обиљежено 79 година од страдања 2.315 Срба, међу којима је било 551 дијете, у насељима Дракулић, Мотике, Шарговац и руднику Раковац, које су усташе убиле на данашњи дан 1942. године, без иједног испаљеног метра.

У Цркви Светог великомученика Георгија у бањалучком насељу Дракулић почело је богослужење у оквиру обиљежавања 79 година од покоља више од 2.300 Срба, које су убиле усташе у овом и околним селима Мотике, Шарговац и у руднику Раковац.

Светој литургији присуствују потомци жртава усташког покоља, становници Дракулића и околних села, те представници удружења проистеклих из протеклог одбрамбено-отаџбинског рата.

Обиљежавању покоља почињеног над српским народом у већем броју бањалучких села, присуствоваће и званичници Српске.

Министар рада Душко Милуновић поручио је да Република Српска треба да одаје помен Србима над којима су прије 79 година усташе починиле покољ у селима Дракулић, Мотике, Шарговац и руднику Раковац, да овај страшни злочин никада више не би био поновљен.

Он је навео да је НДХ најмонструознија творевина која је постојала у Европи, творевина која је једина имала логоре за дјецу и убиствима и исцрпљивањем глађу уморила на хиљаде српске дјеце.

ИзворРТРС

Преузето ЈАДОВНО

Back to top button