Срби Црне Горе

У БЕРАНАМА ПРОСЛАВЉЕН НА СВЕЧАН НАЧИН ДАН ДРЖАВНОСТИ СРБИЈЕ

Поводом празника Сретење Господње и Дана државности Републике Србије 15. фебруара СРПСКА НАРОДНА ОДБРАНА ВАСОЈЕВИЋА И ЛИМСКЕ ДОЛИНЕ коју сачињавају (Српско историјско културно друштво ”Никола Васојевић” –Беране, Удружење ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца Беране и Удружење Српских књижевника у отаџбини и расејању –Андријевица) посјетила је у сриједу, 15. фебруара 2017. године са почетком у 13. сати споменик Поличким устаницима и војницима Друге Српске армије, који су умрли приликом повлачења 1915. године, а споменик је подигнут код цркве Свете Тројице на Полици у организацији Удружења ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца Беране .

Споменик је посјетила делегација у сатаву Миличко Трифуновић, предсједник Удружења Удружење ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца за Беране и Јоле Мило Цикић Шљакић, предсједник секције за Полицу Удружења ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца. Цвијеће на споменик положила је делегација СО Беране у саставу секретар СО Беране Јасмина Ђукић и савјетник у СО Беране Милета Шекуларац.

У БЕРАНАМА ПРОСЛАВЉЕН НА СВЕЧАН НАЧИН ДАН ДРЖАВНОСТИ СРБИЈЕПотом је у 18 сати у сали Центра за културу Беране одржано гусларско вече које су организовали Српско историјско-културно друштво „Никола Васојевић“ из Берана и Друштво гуслара „Игуман Мојсије Зечевић“, такође из Берана, а поводом Дана државности Србије. Скуп је отворио и присутне поздравио у име организатора предсједник СО Беране Горан Киковић који је говорио о значају 15. Фебруара.

Он је подсјетио да је ” Дан државности Србије је државни празник који се празнује 15. и 16. фебруара, а установљен на дан када је на Збору у Орашцу 1804. године дигнут Први српски устанак и дан када је у Крагујевцу 1835. године издат и заклетвом потврђен први Устав Књажевства Србије-Сретењски устав.Овај датум је најбитнији датум у политичком, културном и историјском календару Србије. Затим је истакао значај гусала за Србе.

”Гусле су играле важну улогу у историји српске епске поезије, будући да су гуслари народни пјевачи, кроз вјекове опјевали догађаје из националне историје.Уз гусле се пјевало о јунацима, којима су вјера, слобода и људско достојанство били узвишени идеали о чему говори и крилатица „Манастири и криво гудало, то је српску вјеру сачувало“.Тако ће и ово вече показати да су гусле и гуслари и данас чувари српске традиције која има велики значај за српски народ”.

У програму су учествовали гуслари Жељко Бугарин, браћа Драгомир и Миломир Перовић, чланови Гусларског друштва „Војвода Мина Радовић“ из Подгорице, Властимир Бараћ, троструки првак Србије, Вујадин Добрашиновић,предсједник Гусларског друштва „Игуман Мојсије Зечевић“ из Берана, Милоје Бугарин и Боривоје Делетић,чланови Гусларског друштва „Игуман Мојсије Зечевић“ из Берана и млади гуслари Марко Нововић и Синиша Петрић.

Програм је водила Јелена Раковић.

Back to top button