Срби Хрватске

У Аустралији представљена књига о Јасеновцу

Прва компаративна анализа Аушвица и логора у НДХ у светској историографији, професора Гидеона Грајфа промовисана је у Перту. Следе промоције у још пет градова.

Петог августа, на годишњицу војнополитичке акције „Олуја”, у Савезу Срба Аустралије у Перту одржана је промоција књиге проф. др Гидеона Грајфа „Јасеновац – Аушвиц Балкана – усташка империја окрутности”. Реч је о првом тому трилогије о злочинима и Холокаусту у Независној Држави Хрватској (1941–1945).

Тиме је започета аустралијска промоција Грајфове трилогије, која ће до краја године обухватити још пет градова, чији ће распоред накнадно бити објављен. Други том носи назив „Усташко коначно решење пре нацистичког коначног решења” и трећи „Алојзије Степинац, усташки викар ‒ покрсти се или умри”.

Књигу су објавили Институт за Холокауст Шем Олан из Израела, академски колеџ Оно из Израела, Фондација за пројекте едукације за Холокауст из САД у сарадњи са Пољским пројектом за рестаурацију јеврејских места страдања у Другом светском рату.

Грајф је професор на универзитетима у Израелу, САД, Немачкој, Пољској, Естонији, Литванији, Аустралији и Новом Зеланду. Експерт је за Аушвиц и водећи историчар Холокауста. Четрдесет година проучавао је феномен фабрика смрти, 31 годину радио у Јад Вашему, судски је вештак државе Израел у суђењима ратним злочинцима у Немачкој. Интервјуисао је последњег 31 зондеркомандоса из Аушвица и објавио књигу „Плакали су без суза” која је преведена на 12 светских језика.

У последњих пет година тежиште његовог истраживања је логор Јасеновац. Аутор је више од 500 научних радова на тему холокауста и члан УО Меморијалног комплекса Аушвиц–Биркенау.

Књига „Јасеновац – Аушвиц Балкана” прва је компаративна анализа Јасеновца и Аушвица у светској историографији, коју је Грајф написао уз консултацију са израелским форензичарима (проф. др Израел Хершковиц и др Хаим Коен), професорима универзитета из Јапана, истраживачима мировних студија и историчарима из Норвешке, Италије и Израела уз подршку Међународне експертске групе ГХ-7 – Стоп ревизији чији је оснивач.

На бази прикупљене архивске грађе групе ГХ-7 у току израде књиге приказана је прва изложба о Јасеновцу у згради Уједињених нација у Њујорку 2018. године, са седам тона опреме и артефаката, поводом Међународног дана Холокауста 26. јануара.

‒ Грајфова студија приказује 57 усташких метода бруталног убијања, уз осврт на појаву неоусташства, ревизију историје поводом страдања Јевреја током Холокауста у Хрватској, као и злочине над Србима, Ромима и другим не-Хрватима у усташкој НДХ, указујући на поновљени „точак историје” који се завртео деведесетих година прошлог века грађанским ратом у Југославији и њеним крвавим распадом по етничкој основи.

Посебан сегмент у студији посвећен је војнополитичкој операцији „Олуја”, када је протерано 250.000 грађана по етничкој основи не-Хрвата ‒ наводи се у уводу књиге.

Аутор је користио податке из Збирке докумената из Архива Израела, САД, нацистичких војних дневника из Немачке, војних дневника италијанских фашиста, архива Ватикана, националног архива из Осла, Хрватске, Републике Српске и Србије.

‒ Међу изворима о броју жртава „Јасеновца” наведене су процене прве послератне Државне комисије за ратне злочине из Републике Хрватске, нацистичких официра Ернста Фика и Хермана Нојбахера, која се крећу од 600.000 до 700.000; Енциклопедије Југославије из 1962. у којој је експлицитно наведено да је настрадало 700.000 људи, Јад Вашема од око 600.000 и других релевантних извора. Потом се указује на период наглог умањивања броја жртава, пре свега од некадашњег председника Републике Хрватске Фрање Туђмана који је у својој књизи „Беспућа повијесне збиљности”, навео број од три до четири хиљаде, док је Меморијално спомен-подручје „Јасеновац” из Хрватске, на бази до сада познатих имена убијених, објавило број од 83.000 ‒ пише у књизи.

Наведен је и број којим располаже Меморијално спомен-подручје Доња Градина у Републици Српској, а то је да је процењени укупни број пострадалих око 700.000. У студији се помиње и да је у Аушвицу површина логора била 40 километара квадратних, односно 25 фудбалских стадиона, где је утврђено да је настрадало око 1.500.000 логораша, а да се Јасеновац простирао на чак 240 километара квадратних и обухватао простор од око 150 фудбалских терена.

‒ Анализом архивских докумената немачких војних дневника, затим италијанских фашиста, истраживањем путева транспорта од Јасеновца до Бергена и других логора смрти, Архиве Јад Вашема, Архива Југославије, Србије, Републике Српске и Хрватске, Југословенске кинотеке и последњих доказа из Архива у Единбургу (ортофото снимака Јасеновца сачињених од савезничке авијације из 1945), професор Грајф указује на масовне гробнице које су се простирале чак на око 100 километара квадратних. Грајф се са експертском групом ГХ-7 потрудио да прикаже хронолошки, на једном месту, све познате процене од 1945. до данас, уз упоредну анализу покушаја умањења броја пострадалих у Аушвицу, по истом принципу ревизије историје, наведено је у књизи „Јасеновац ‒ Аушвиц Балкана”.

Извор: ПОЛИТИКА

Преузето ЈАДОВНО

Back to top button