Срби и РусиНовости – Дешавања

СВЕЧАНОСТ У РУСКОМ ДОМУ ПОВОДОМ 85 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА – СРЕДА 13. ЈУН 2018.

СВЕЧАНОСТ У РУСКОМ ДОМУ ПОВОДОМ 85 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА – СРЕДА 13. ЈУН 2018.
НА СВЕЧАНОМ ОТВАРАЊУ РУСКОГ ДОМА ПРЕ 85 ГОДИНА ПРОТА СТЕВА ДИМИТРИЈЕВИЋ БИО ЈЕ ИЗАСЛАНИК Њ.Св.ПАТРИЈАРХА ВАРНАВЕ

Драги моји пријатељи,
Професор Андреј Тарасјев замолио ме је да Вас позовем на вече под називом “НАШЕ ШКОЛЕ”, поводом обележавања 85 година постојања Руског дома у Београду. У првом делу програма проф.Тарасјев изнеће сећања на руску школу, коју је похађао у Руском дому, а у другом делу програма наступиће легндарни хор “ЛУЧИНУШКА”, који обожавају не само Београђани, него и цела Србије. 

СВЕЧАНОСТ У РУСКОМ ДОМУ ПОВОДОМ 85 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА - СРЕДА 13. ЈУН 2018.
Андреј Тарасјев


Зграда Руског дома саграђена је пре 85 година у стилу руског ампира. У приземљу зграде налазила се тада, као и данас, свечана прелепа дворана за концерте и предавања, руска јавна библиотека и руски научни институт. На првом спрату биле су смештене мушка и женска руска гимназија и проф.Тарасјев био је ђак мушке гимназије.На другом спрату своје просторије имала је Државна комисија за руске избеглице, а на четвртом спрату студио уметнички, драмски и музички. У сутерену је била соколана за руске соколе.

СВЕЧАНОСТ У РУСКОМ ДОМУ ПОВОДОМ 85 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА - СРЕДА 13. ЈУН 2018.
легндарни хор “ЛУЧИНУШКА”


Свечаном отварању и освећењу зграде Руског дома цара Николаја Другог, 1933.године, која је била намењена да буде центар духовног и културног живота многобројне руске емиграције у нашој земљи, присуствовала је Њ.В. Краљица Марија Карађорђевић, праунука руског цара Александра Другог. Поред краљице Марије, свечаности су присуствовали кнез Павле, кнегиња Олга, Јелисавета и Марина. Биле су такође присутне многе угледне личности из нашег политичког и јавног живота, између осталих били су:г.г.Бошко Јевтић, министар спољних послова, др Раденко Станковић, министар просвете, затим страни представници Принс и Флидер. Био је ту и председник Српске Краљевске академије др Богдан Гавриловић, а заступник Њ.Св.Патријарха Варнаве био је његов професор, наш дивни прота Стева Димитријевић.Такође су били присутни и представници многобројних националних и хуманих друштава. Госте је поздравио професор Универзитета др Александар Белић, као председник Државне комисије за помоћ руским избеглицама, који је и објавио свечано отварање Дома. Господин Василије Штрадман, делегат за заштиту интереса руске емиграције у нашој земљи, у свом говору истакао је велико гостопримство наше земље према руским избеглицама. Обраћајући се Њ.В.Краљици Марији, г.Штрадман је рекао:
“Молим, у име свих нас, Ваше Величанство, да благоизволи изразити Њ.В. Краљу осећаје наше најдубље, безграничне захвалности и оданости, и молимо да исту, из дубине наших срца, прими Ваше Величанство.”

Сутрашњи почетак свечаности у Руском дому је у 19.30 часова и улаз је слободан.

Приредила, Зорица Пелеш

СРПСКА ИСТОРИЈА

Back to top button