Православље

СВЕ О СРПСКОЈ СЛАВИ (документарни филм)

Документарни филм са темом: КРСНА СЛАВА И РУСКО ИСПИЈАЊЕ ЧАЈА, у оквиру међународног пројекта сарадње  ОШ „Бубањски хероји“ из Ниша и руске школе „Центар Восхождение“, Шуја, Руска Федерација

Главни циљ овог занимљивог пројекта је  проучавање српске и руске историје, културе, обичаја и традиције као и  обострано упознавање ученика широм Србије и Русије са овом за нас Србе значајном  темом. Све то кроз додатне часове ученика осмог разреда, уз сагласност родитеља ученика који буду у пројекту, прича историчар Ђорђе Бојанић.

Наш део, који је рађен са ученицима  састоји се из два деле, снимање смо почели на Светог Ђорђа у Цркви Успења Пресвете Богородице у Доњој Врежини уз благослов за снимање оца Владана. Ту смо представили литургијски део, сечење славског колача  и историјски део КРСНЕ СЛАВЕ. Други део је снимљен у учионици који се односи на кућни део, долазак и пријем  гостију на славу. У целом овом осмишљавању , како сценском тако и текстуалном делу велику помоћ и подршку имао сам од вероучитеља, ђакона Дејана Јовановића. Свакако, захвалио бих се и нашим ученицима који су приступили овом задатку са великим трудом, залагањем и озбиљношћу. Драго ми је што смо овај врло значајан видео-документарни час завршили и преко јутјуба објавили на Светог Николу, нашу највећу славу, прича историчар Ђорђе Бојанић.

Целокупан рад благословио је  отац Петар и отац Сава.

Велики допринос у организациjи и режиjи руског дела поред историчар Муравјов Александара Николаевича дали су Алиева Мариjа Софоновна (помоћник директора), Овчинина Ирина Владимировна (педагог и стручњак у области сценографије и уметности), као и њихови ученици.

Овај српско-руски видео-документарни час можете погледати преко јутјуба, који је титлован на руском и српском језику.

Back to top button