ВидеоЂорђе Бојанић

СРПСКИ ЗИД ПОНОСА у Нишу

Вероватно један од највећих и историјски најдетаљнијих мурала у Нишу и шире, јесте управо мурал који је назван СРПСКИ ЗИД ПОНОСА. Ништа необично, за оне који га знају, иницијатор израде мурала, по чијој идејној замисли мотива је израђен мурал, јесте генерал Симовић

Познато је да је у Нишу заживела култура мурала. Нешто несвакидашње, што се догодило недавно, јесте израда мурала у дворишту Команде Копнене војске. Вероватно један од највећих и историјски најдетаљнијих мурала у Нишу и шире, јесте управо мурал који је назван СРПСКИ ЗИД ПОНОСА. Ништа необично, за оне који га знају, иницијатор израде мурала, по чијој идејној замисли мотива је израђен мурал, јесте генерал Симовић.

 

Мурал је својеврсно предворје чувене Спомен собе Копнене војске, која у Нишу постоји од 2017. године, иако је званично отварање било 2018. године, која чува сећање на све погинуле и нестале у свим ратовима деведесетих година прошлог века, НАТО агресији и Копненој зони безбедности, али и сећања на страдале у српско-турским ратовима, балканским ратовима и Првом и Другом светском рату.
Back to top button