Ђорђе Бојанић

СРПСКИ НОТР ДАМ

Богородичина црква у Доњој Каменици.

Богородичина црква налази се у селу Доњој Каменици код Књажевца, на тринестом километру од Књажевца према Кални на путу према Пироту.

Изграђена је крајем 13. века или у првој половини 14. века, као задужбина Михајла Анђеловића, (Михајло је био  најзначајнија личности при паду Смедерева).

Има и приче да је цркву саградио Бела Урош, брат деспота и  цара Михајла III Шишмана.

Данас је у народу називају и српски Нотр Дам због необичног изгледа за православне цркве и због сличности са црквом Нотр Дам у Паризу посвећену Богородици Марији која је саграђена у готичком стилу.

Ова црква прави је бисер и када су фреске у питању. У овој цркви се налази и фреска светих ратника Теодора Тирона и Теодора Стратилата, који загрљени јашу на коњима.

Фреске у цркви су сликане у Византијско плавој боји, која симболизује  небески мира, фреске су прекрасне и нестварне… али и у доста видно лошем стању (сем делимично фреске Тајне вечере и Светог Лазара), веровањем оштећења су настала у времену и утицају старих обичаја (паганских), када су жене сматрале да ће излечити свој вид ако изгребу лице фреске, али и то су само усмена предања.

Приредио: Ђорђе Бојанић, главни уредник сајта Српска историја

Back to top button