ВидеоНемањићиПравославље

Српска православна црква обележава 800 година аутокефалности

Српска православна црква и српски народ низом свечаности ове године обележавају велики јубилеј – 800 година аутокефалности Српске православне цркве. Митрополит загребачко-љубљански господин Порфирије, који је и председник Извршног одбора за обележавање овог јубилеја каже да jе добијање самосталности најзначајнији догађај у историји српске цркве, али и српског народа.

Митрополит загребачко-љубљански господин Порфирије каже да је добијање самосталности цркве које је издејствовао Свети Сава 1219. године, одредило судбину српског народа.

“Тај догађај је одредио све потоње правце кретања нашег народа. Непосредно пре тог догађаја Срби су били подељени у више политичких управа и били су под више црквених јурисдикција. Ни национално, ни духовно нисмо имали перспективу”, каже господин Порфирије.

Подсећа да је отац Светог Саве уједињио све српске земље, а да је потом Свети Сава отишао у Никеју и издејствовао аутокефалност.

Централна прослава 800 година самосталности Српске православне цркве биће у манастиру Жича и у Београду од 6. до 9. октобра.

Господин Порфирије објашњава да је седиште Светог Саве, првог српског архиепископа, било у манастиру Жича.

“Започињемо овај свечани догађај управо литургијом у манастиру Жича где ће свету литургију служити патријарх господин Иринеј”, каже господин Порфирије.

После Жиче, планирано је да патријарх и владике отпутују на Косово и Метохију.

“После Жиче идемо у Патријаршију, древно седиште наше цркве. Тамо ћемо служити литургију и посетити наше светиње и тако показати да су извори нашег духовног и националног бића управо скопчани са светињама на Косову и Метохији”, истиче господин Порфирије.

У Београду су по програму прославе планирана два значајна догађаја. Први је свечана академија 8. октобра у Центру Сава.

“Академија ће, пре свега, бити посвећена Светом Сави, догађају добијања аутокефалности и указивању на резултате и плодове који су проистекли из тог догађаја”, каже митрополит загребачко-љубљански.

Изложбa “Осам векова уметности под окриљем Српске православне цркве” биће свечано отворена 9. октобра у Музеју Српске Православне Цркве, који се налази у Патријаршији у Београду.

“Изложба је посвећена управо култури која је изникла и развила се под окриљем Српске православне цркве. Биће изложени предмети из периода од 13. до 20 века са свих простора где су православни Срби живели”, објашњава митрополит загребачко-љубљански.

Истиче да ће изложба показати колика је духовна дубина српског народа кроз векове и како се култура развијала на просторима где су Срби живели.

Извор: РТС

Преузето СРБИ.МК

Српска православна црква обележава 800 година аутокефалности

Back to top button