Православље

Српска православна црква добила свог поглавара: Порфирије нови патријарх СПЦ!

Новог патријарха - наследника Иринеја Гавриловића - изабрао је Свети архијерејски сабор, чија сједница је одржана у крипти Храма Светог Саве на Врачару.

СРПСКА православна црква добила је свог 46. поглавара у својој историји а у питању је митрополит загребачко-љубљански Порфирије.

Новог патријарха – наследника Иринеја Гавриловића – изабрао је Свети архијерејски сабор, чија сједница је одржана у крипти Храма Светог Саве на Врачару.

Кандидати за патријарха могу бити сваки од 30 архијереја наше цркве са најмање пет година епархијске службе, а право да гласа има њих 39, колико Сабор броји чланова. Присутно је 36 чланова.

Устоличење новоизабраног патријарха спрског Порфирија биће одржано сутра у Саборној цркви у Београду.

Рођен је 22. јула 1961. године у Бечеју. Прво је од троје дјеце Радивоја и Радојке Перић, који су се, после Другог свјетског рата, из села Осиње крај Дервенте у Босни и Херцеговини доселили у Војводину.

На крштењу је добио име Првослав. Основношколско образовање стекао је у Чуругу, а гимназију Јован Јовановић Змај завршио је у Новом Саду 1980. године.

Похађао је студије археологије на Филозофском факултету Универзитета у Београду. Убрзо је почео да студира и на Богословском факултету Српске Православне Цркве, на којем је и дипломирао 1987. године.

Прије тога замонашен је у манастиру Дечани,а по завршетку факултета отишао је на постдипломске студије у Атину гдје је остао до 1990. године.

По благослову епископа бачког Иринеја, 6. октобра 1990, отишао је у манастир Ковиљ. Тамо је 21. новембра 1990. године рукоположен у чин јеромонаха.

Свети архијерејски сабор Српске православне цркве га је на свом редовном засиједању 14. маја 1999. изабрао за викарног епископа при Епархији бачкој.

Одбранио је докторску дисертацију “Могућност познања Бога код апостола Павла по тумачењу Светог Јована Златоуста” на Богословском факултету Универзитета у Атини (2004).

Савет Републичке радиодифузне агенције (РРА) га је изабрао 29. јула 2008. за свог предсједника.

У периоду 2010—2011. био је епископ војни, а затим координатор за сарадњу Српске православне цркве и Војске Србије.

Свети архијерејски сабор Српске православне цркве га је на свом редовном мајском засиједању 24. маја 2014. изабрао за митрополита загребачко-љубљанског.

Преузето ИН4С

Back to top button