Срби Црне Горе

Српска народна одбрана Васојевића за братске односе Црне Горе и Српске

Заједно ћемо се борити за очување српског културног и историјског идентитета на српским етничким просторима у шта прије свега спадају: СПЦ, српски језик, ћирилично писмо и његовање традиционалних вриједности српског народа Црне Горе и Републике Српске.

У Требињу је 12. новембра 2018. потписана повеља о пријатељској и братској сарадњи Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине и Удружења ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца Требиње. 

У име поменутих организација предсједници Горан Киковић и Вујадин Вуковић, потписали су повељу о пријатељству и братској сарадњи и истакли да ће у наредном периоду афирмисати рад поменутих удружења кроз заједничке пројекте које ће реализовати у наредном периоду.

„Овом Повељом наше организације које дјелују Републици Српској и Црној Гори обавезују се да учвршћују братске и пријатељске односе“, наводи се у документу којег су потписали Киковић и Вуковић.

У другом члану повеље двије братске организације се истиче:

„Заједно ћемо се борити за очување српског културног и историјског идентитета на српским етничким просторима у шта прије свега спадају: Српска православна црква, српски језик, ћирилично писмо и његовање традиционалних вриједности српског народа Црне Горе и Републике Српске.

Наше организације се обавезују да ће заједнички поштовати и његовати славне традиције ослободилачких ратова српског народа у борби за слободу до 1918. године на простору Црне Горе и Републике Српске“.

povelja
Повеља о пријатељству и братској сарадњи

Горан Киковић, предсједник СНО Васојевића је истакао да се ова организација залаже за братске односе Црне Горе и Републике Српске и да ће се зацртани циљеви који су дефинисани овом повељом у наредном периоду и реализовати јер, долазе бољи дани за Србе. Он је овом приликом изнио тежак положај српског народа у Црној Гори, јер су овом народу који је створио Црну Гору кроз вјекове одузета све људска и грађанска права од језика и писма до права на рад.

Вујадин Вуковић, предсједник Удружења ратних добровољаца је истакао да му је посебно важно што се повеља потписала на дан ослобођења Требиња у Првом свјетском рату и изразио задовољство што је ова сарадња крунисана баш ове године.

„Наши преци су заједно прије сто година водили борбу против Аустроугарског окупатора као што и ми треба данас да водимо борбу за наша права и да будемо заједно без обзира на тренутне границе које нас данас раздвајају“, нагласио је Вуковић.

Back to top button