Новости – Дешавања

Српска и Србија обележавају заједнички празник – Дан српског јединства (ВИДЕО)

Република Српска и Србија сутра ће обиљежити заједнички празник - Дан српског јединства, слободе и националне заставе.

Овај празник обиљежава се на годишњицу пробоја Солунског фронта, а у Бањалуци ће на платоу испред Храма Христа Спаситеља бити одржана Свечана академија “Похвала српском народу”.

Академију која почиње у 20 часова преносиће наша телевизија.

Српска и Србија у календар заједичких празника уписују још један датум – 15. септембар. Прво обиљежавање Дана српског јединства, слободе и националне заставе биће радно и свечано.

У складу са називом празника, улице Бањалуке окићене су заставама Српске и Србије. Заставе ће на дан обиљежавања бити истакнуте и на зградама свих републичких и локалних институција. Централни догађај је свечана академија, која ће, у складу са епидемиолошком ситуацијом, бити организована без масовног окупљања.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Милорад Којић изјавио је Срни да је веома важно да Срби с обје стране Дрине обиљежавају заједничке датуме јер су исти народ и његују исте вриједности.

– На то нас обавезују, прије свега, масовна страдања наших сународника у Великом, Другом свјетском, као и у посљедњем одбрамбено-отаџбинском рату. У том смислу је била значајна одлука коју су 28. августа донијели највиши званичници Републике Српске и Србије да се 15. септембар уврсти као заједнички датум којим ће се обиљежавати управо слобода, јединство и национална застава – рекао је Којић.

YouTube video

Много је симболике у датуму који је изабран за обиљежавање овог празника. Историчари кажу – Дан пробоја Солунског фронта добро је изабран с обзиром на то да је ријеч о једном од најважнијих датума из Првог свјетског рата.

– Разлог више зашто га треба обиљежавати, јесте податак да се у јединицама српске војске која је ратовала на Солунском фронту борио и велики број добровољаца са овог простора и добровољаца који су напустили своје домове широм западне Европе или америчког континента. Тако да можемо говорити о једном заиста свесрпском празнику – истакао је Боривоје Милошевић, професор на Филозофском факултету у Бањалуци.

Циљ очувању српског националног идентитета требало би да допринесе и Закон о заштити српског језика и ћириличког писма, који би требало да буде усвојен с обје стране Дрине.

– Први одговор који треба да понуди тај закон јесте одговор на проблем идентитета српског језика, јер смо свједоци да се српски језик употребљава под својим Вуковским, српским именом и под више различитих имена и то је директан атак на идентитет нашег народа – навео је Душко Певуља, професор на Филолошком факултету у Бањалуци.

Закон који би требало да очува српски језик и успоставање још једног заједничког празника Српске и Србије, иницирали су на заједничким састанцима српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и предсједник Србије Александар Вучић.

Преузето РТРС

Back to top button