Колумна

СРЦЕМ  ЗА  ЛЕБАНЕ

Пише: проф. Радмила Тонковић

Последњег дана јуна месеца – 30. јуна 2021. у малом граду Лебане на југу наше лепе Србије била сам гост и промовисала своју књигу „НЕБЕСКЕ ХЕРОИНЕ СВЕТА“ на позив дивних грађана овог града – великих родољуба, који непогрешиво препознају квалитет писане речи. Промоција књиге, 67. по реду, одржана је у сали Дома културе „Радан“ у организацији Православног удружења „САМО СЛОГА СРБИНА СПАСАВА“, са председником РАДОВАНОМ ЦВЕТКОВИЋЕМ (струковни мастер васпитач), као и НЕНАДОМ ЈОВИЋЕМ, директором Спортског центра „Лебане“.

О аутору и књизи су надахнуто говорили: конферансје, универзитетски професор МИЉАНА ИШЉАМОВИЋ (организатор целокупног мојег гостовања са књигом у градовима – Власотинце, Лесковац, Лебане и Медвеђа), историчар АЛЕКСАНДАР МИЉКОВИЋ (аутор нове  веома важне историјске књиге „СРПСКИ НАРОД У ЈУЖНОЈ И СТАРОЈ СРБИЈИ У ХIХ И ХХ ВЕКУ) и на крају се и аутор обратио присутној одушевљеној публици. Господин Цветковић  је аутору књиге  уручио изузетан дар – мајицу са логом Удружења, исписан златним словима.

Ово дивно Православно удружење „САМО СЛОГА СРБИНА СПАСАВА“ је 29. маја 2021. учествовало у крсном ходу у част страдалих сурдуличких мученика из I светског рата од стране Бугара.

Пријем је био изузетно емотиван и срдачан, уз славље и весеље, уз национални мелос и игре, као и особене специјалитете србске кухиње нашег југа. Очарана сам овим дивним људима – патриотама и тврдим – ШТО ЈУЖНИЈЕ, ТО РОДОЉУБИВИЈЕ!

Иако су ме одушевили артефакти из лесковачког Народног музеја, ипак сам одлучила да посетим и локалитет Царски град – Царичин град у месту Лебане (Iustiniana Prima, град северног Илирика, који је живео од 535-612.год.н.е.), а подигао га је римски император Јустинијан I. У овом импозантном археолошком налазишту подробне и свеобухватне историјске податке ми је пружио Драган Спасић, који се и својом појавом и начином излагања потпуно уклапа у овај осебујни историјски локалитет!

СРЦЕМ  ЗА  ЛЕБАНЕ СРЦЕМ  ЗА  ЛЕБАНЕ СРЦЕМ  ЗА  ЛЕБАНЕ

Пише: проф. Радмила Тонковић

Прочитајте и ово
Close
Back to top button