ВидеоЗанимљивости

СРБИ СУ СВОЈЕ ТЕМЕЉЕ ДУБОКО УКОПАЛИ У СВЕТУ КОСОВСКУ ЗЕМЉУ! Погледајте видео снимљен на Госпојину 1934. године на коме се види манастир Грачаница (РЕСТАУРИРАН ВИДЕО)

Прашњав, нестабилан и много оштећен видео, данас је рестауриран захваљујући Слађану Грујичићу из Сребренице.

Можете ли нам набројати пар културно-историјских или верских споменика на Косову и Метохији старих неколико векова, а да су их саградили Албанци? Наравно да не можете јер тога нема. Чак и највећи албански национални херој, Скендербег је био Србин.

Чињеница је да је Ђурађ Кастриот (Скендербег), од деде Павла, оца Јована и мајке Војиславе Бранковић (ћерке Гргура Бранковића, унуке Вука Бранковића), рођени брат старијих Станише, Репоша, Константина и пет сестара Маре, Јелене, Ангелине, Влајке и Мамице.

Срби су своје темеље дубоко укопали у свету косовску земљу и све што је никло из тих темеља везали за небо.

 

Maнастир Грачаница подигнут је 1310. године на Косову. Видео је снимљен на Госпојину 1934. године.

У манастиру Грачаница свечано је обележено Успеније Пресвете Богородице, у народу познато као Велика Госпојина, храмовне славе манастира.

Прашњав, нестабилан и много оштећен видео, данас је рестауриран захваљујући Слађану Грујичићу из Сребренице.

P. S.

Овај момак скида прашину са историјских докумената и даје им нови живот остављајући све то будућим нараштајима. Подршку за свој рад нема ни од једне културне институције у нашој земљи. Једноставно, све ради из љубави. Овај незапослени, млади човек могао би много више учинити у очувању архивске грађе када би његов таленат био препознат од стране општине или државе и био стимулисан барем бољом опремом за рад. Ми, обичан народ, одавно смо добро упознати и захвални Слађану за све што је до сада урадио. А учинио је много, и чиниће још више…

Деспотовина

Преузето НАЦИОНАЛИСТ

Back to top button