ВидеоЗанимљивости

Спот „Tеци реко“ о Jасеновцу видело око милион и по људи (видео)

Чињеница да је спот “Теци реко” о страхотама Јасеновца, у извођењу “Београдског синдиката” и Павлине Радовановић, од 1. јула када је премијерно приказан има око милион и по прегледа охрабрује да ће истина о страшним злочинима у том логору и у Независној Држави Хрватској (НДХ) бити сачувана и отета од ревизиониста, рекао је предсједник Удружења “Јадовно 1941.” Београд Момчило Мирић.

Нисмо ни сањали да ће такав број досећи, а што је нама најважније њихова публика су млади. Управо они треба то да чују, да сазнају и препознају и да се са тим поистовете – рекао је Мирић, чије је Удружење помогло реализацију спота.

Он је нагласио да је свака српска жртва питање српског идентитета.

– Идентитет је питање интегритета, а интегритет питање опстанка и када то успијемо да објединимо онда имамо шансу да преживимо као народ – поручио је Мирић.

Он је навео да никада неће заборавити тренутак када је 1. јула пјесма емитована над Шарановом јамом у Јадовну у Хрватској.

– Тренутак када је она пуштена у тишини Шаранове јаме био је – литургијски. Сви смо ћутали у тој гробној тишини, а истовремено у громогласном озвучењу је пуштена та песма – присјетио се Мирић.

Он је нагласио да је већ два данa по емитовању било јасно да је пјесма одјекнула и нашла публику.

YouTube video

– Дефинитивно ми нису пале на памет овакве бројке и милион је било незамисливо, али је кренуло, трећег дана је већ било 150.000. Питао сам (члана „Београдског синдиката“) Феђу Димовића да ли је то уобичајено, а он је рекао да је ово 10 пута брже него икада до сада – рекао је Мирић.

Спот “Теци реко” премијерно је приказан на “Јутјуб” каналу “Београдског синдиката” и свим дигиталним платформама 1. јула по окончању опијела страдалим Србима код Шаранове јаме, коме су присуствовали и чланови “Синдиката”.

Спот почиње текстом у коме се појашњава да је великомученички логор Јасеновац највеће српско гробље у коме је сатрвено више од 700.000 православних Срба, највећи српски град под земљом и симбол свеокупног страдања – покоља српског народа на територији злочиничке НДХ од 1941. до 1945. године.

Даље је на српском и енглеском језику наведено да је покољ – систематски државни злочин геноцида почињен над православним Србима током Другог свјетског рата од НДХ на цијелој њеној територији, којом је обухваћено више од милион Срба који су до 1941. године живјели на том подручју.

Спот је режирао Хаџи Александар Ђуровић, музику је урадио Небојша Обрадовић, а текст написали Блажо Вујовић, Феђа Димовић и Бошко Ћирк.


YouTube video

ИзворГЛАС СРПСКЕ / СРНА

Преузето: Јадовно

Back to top button