Споменици

Спомен-парк Бубањ ЗАБЛИСТАО

Завршени су радови на рехабилитацији нишког Спомен-парка Бубањ, данас већ популарно нишко излетиште сија новим сјајем.

Средства за реновирање обезбедило је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије. Радове тешке више од 19 милиона динара обавила је нишка фирма „Формаантика.

Према пројекту и уговору су изведени бројни радови где су уређене приступне стазе, постављање информатичке табле на више локација, обнова расвете, увођење система видео надзора и уређење простора за седење уз додатно опремање урбаним мобилијаром.

Спомен-парк Бубањ ЗАБЛИСТАО
Бубањ, Foto: Aleksandar Ćirić

„Постављени су нови јарболи, урађена је статичка стабилизација „Меморијалног зида“ и конзервација његових рељефа од белог мермера, постављена је додатна рампа а наредних неколико недеља биће монтиране и програмиране и светиљке декоративне расвете, чиме ће читав програм бити заокружен“, кажу у Заводу за заштиту споменика.

Обновљен је плато између „песница“ и „меморијалног зида“ , заједно са пратећим елементима-степеништа а уређен је и оградни зид.

Преузето NISKE VESTI

Додатак…  Немачки фашисти су га претворили у стратиште на које су камионима даноноћно доводили из логора Србе, Цигане и Јевреје и ту их стрељали. Од фебруара 1942. до септембра 1944. год убијено је око 10.000 логораша и затвореника Специјалне полиције и казненог завода. У овој фабрици смрти стрељане су група за групом родољуба са југа Србије. Читав терен Бубња испресецан је рововима у којима су закопаване стрељане жртве. Пред повлачење Немаца су заробљени Италијани откопавали ровове и палили лешеве, како би се уништио сваки траг учињеног зверства.

Back to top button