Срби и РусиВидеоЂорђе БојанићЗанимљивостиНовости – Дешавања

Сарадња српске и руске школе кроз предмет историја… међународни тематски часови (видео)

Ученици основне школе „Бубањски хероји” из Ниша које предводи професор историје Ђорђе Бојанић  и  ученици из Русије, чланови Руско-српског клуба у центру за додатно образовање “Восхождение” у граду Шуjа Ивановској области које предводи  Александар Николајевич Муравјов и недељне школе у граду Долгопрудни које предводи  Мариjа Козлова, заменик директора лицеjа броj 5, Московска област (Руска Федерација), заjедно су учествовали у угледном видео (међународном) часу са темом  «Свети Сава као просветитељ  Српски и његов утицај у Русији».

Сарадња српске и руске школе кроз предмет историја... међународни тематски часови (видео)

ОШ „Бубањски хероји“ из Ниша

Овом међународном часу «Свети Сава као просветитељ  Српски и његов утицај у Русији» велики допринос својим учешћем дали су ипођакон, проф. Андреј Тарасjев, председник Друштва за очување спомена на Русе у Србији, Зорица Пелеш, биограф проте Стевана Димитријевића, научно-истраживачки радник и публициста, Дејан Серафимовић, председник Друштва Српско – Руског пријатељства, Гроф Сава Владиславић из Ниша.

Сарадња српске и руске школе кроз предмет историја... међународни тематски часови (видео)
проф. др Андреј Тарасjев, председник Друштва за очување спомена на Русе у Србији

Циљ овог часа је обострано упознавање ученика са темом – «Свети Сава као просветитељ  Српски и његов утицај у Русији» – као и о руско-српским везама и да Србија никада не заборавља искреног пријатеља и брата који јој је помогао у најтежим тренуцима .

Сарадња српске и руске школе кроз предмет историја... међународни тематски часови (видео)

Ученици ОШ “Бубањски хероји” који су део часа снимили у Храма Успења Пресвете Богородице у Доњој Врежини,Ниш

Циљ је и проучавање српске и руске историје, културе и српско-руских друштвених и културних веза.

YouTube video

Ова и сличне већ обрађене  теме које кроз ову врсту међународних часова већ две године обрађујемо су веома  важне за проучавање историје наших земаља и да кроз овај вид додатних часова и други ђаци како у Србији тако и у Русији науче нешто више о сардњи два братска народа, пошто су то видео часови који су доступни преко Јутјуба, а све уз сагласност родитеља и школа.

Сарадња српске и руске школе кроз предмет историја... међународни тематски часови (видео)

Руски ученици са наставником историје Муравјовом, директор јерођакон Сава и вероучитељ Георгије

На самом почетку као уводни до текст  “Ко удара тако позно у дубини ноћног мира на капији затвореног светогорског манастирачита”  у руском преводу  чита руска ученица  Алена Пасхина из Долгопрудног.

Сарадња српске и руске школе кроз предмет историја... међународни тематски часови (видео)

Ученици Недељне школе у граду Долгопрудни које предводи Мариjа Козлова, заменик директора лицеjа броj 5, Московска област (Руска Федерација)

Док будете гледали  видео видећете да је ово врло занимљив међународни часа и да из њега можете доста тога новог научити.

Сарадња српске и руске школе кроз предмет историја... међународни тематски часови (видео)

Ученици ОШ “Бубањски хероји” који су део часа снимили у Храма Успења Пресвете Богородице у Доњој Врежини,Ниш

Сарадња српске и руске школе кроз предмет историја... међународни тематски часови (видео)Врло занимљив је део ученика  ОШ “Бубањски хероји”  који су део часа снимили у  Храма  Успења Пресвете Богородице у Доњој Врежини  (део када Раско од цара Теодора  и патријарха Манојла добија дозволу да се одвоји од Охридске архијепископије и оснује самосталну српску цркву).

На часу је приказан  и део из првог анимирног образовног цртаног филма о Растку, аутора,  ђакона Дејана  Јовановића, вероучитеља из школе Бубањски хероји,  део када Растко са руским монасима одлази на Свету Гору. Свакоко занимљив  је и део који преносе  руски ђаци…

Сарадња српске и руске школе кроз предмет историја... међународни тематски часови (видео)
Александар Николајевич Муравјов

Лепо је било сарађивати са руским ђацима… ипак ту велику даљину која раздваја два братска народа  сада спаја технологија и обострана братска љубав ученика и професора… које веже само један циљ… Братска нераскидива веза кроз историју.

 

Ове теме су веома важне за проучавање историје наших земаља и да кроз овај вид додатних часова и други ђаци како у Србији тако и у Русији науче о сардњи два братска народа, пошто су то видео часови који су доступни преко Јутјуба, наравно све уз сагласност родитеља и школа.

Александар Николајевич као наставник историје добро познаје везе и духовно јединство руског и српског народа које сеже у дубину векова, и зато је реализацију својих планова почео управо од часова историје са својим колегом из Србије.

Сарадња српске и руске школе кроз предмет историја... међународни тематски часови (видео)
Директор руске школе Успон, јерођакон Сава и вероучитељ Георгије

Муравјов и његове колеге и ученици су 2015. године успоставили контакт са школом „Бубањски хероји“ из Ниша и споразумно се договорили да одрже први заједнички међународни руско-српски онлајн час на тему „Цар Николај II и руско-српски односи почетком 20. века“.

Тај час је успешно реализован и може се погледати преко Јутјуба.

Сарадња српске и руске школе кроз предмет историја... међународни тематски часови (видео)

Ученици ОШ „Бубањски хероји“ из Ниша на часу „Цар Николај II и руско-српски односи почетком 20. века“

Поред професора историје Ђорђа Бојанића и Муравјов Александара Николаевича (Поњкинска основна школа, Руска Федерација) и њихових ученика, велики допринос овом пројекту дали су и :

1) ..у Београду преко камере Наталији Дукић и Мариjи Чекетић (студенткиње универзитета у Београду); место излагања, споменик цару Николаjу у Београду.

2) …у Петрограду преко камере Ивани Стевић (студенткиньа универзитета у Београду); место излагања Дворски трг у Петрограду.

3) …у Москви преко камере Мариjа Козлова (заменик директора васпитног лицеја бр. 5 града Долгопрудни и предавач верске наставе); место излагања црква св. Великомученика Георгија Победоносца у граду Долгопрудни Московске области.

4) … говор Дејана Серафимовића, председника Друштва Српско – Руског пријатељства, Гроф Сава Владиславић из Ниша.

YouTube video

У пролеће 2016. године одржан је час у коме је учествовала наша школа „Бубањски хероји“ и неколико руских школа из Ивановске и Московске области  (Поњкинска основна школа и Палехска средња школа из Ивановске области, лицеj броj 5 града Долгопрудни  из Московске области  Руске Федерације).

Час је био посвећен теми „Руска емиграција у Србији“. Они су говорили о братских везама наших народа и о догађајима коjи су били сто година раниjе.

Сарадња српске и руске школе кроз предмет историја... међународни тематски часови (видео)

Руски ђаци на часу „Руска емиграција у Србији“

Тим поводом је организована и видео-конференција у којој су гостовали потомци руских емиграната у Србији.

Овом часу велики допринос својим учешћем су дали ипођакон, проф. Андреј Тарасjев, председник Друштва за очување спомена на Русе у Србији, проф. др  Александр Нагорни,  професор на Медицинском факултету Универзитета у Нишу, Зорица Пелеш, биограф проте Стевана Димитријевића, научно-истраживачки радник и публициста, Дејан Серафимовић,  председник Друштва Српско – Руског пријатељства, Гроф Сава Владиславић из Ниша.

Велики допринос овом међународном часу свакако су дали и професори и њихови ученици…

Олга Баранова, професорка историjе Палехске средне школе Ивановсе области ( Руска Федерациjа) и њен ученици.

Александар Муравјов, наставник историjе Понкинске основне школе Ивановсе области (Руска Федерациjа) и његова колегиница.

Татјана Охрименко, наставница  руског jезика и књижевности Понкинске основне школе Ивановсе области (Руска Федерациjа) и њихови ученици.

Мариjа Козлова, заменик директора лицеjа броj 5 града Долгопрудни Московске области  (Руска федерац Руска Федерациjа) и њена ученица.

Ђорђе Бојанић, проф. историје и његови ученици из ОШ “Бубањски хероји” Ниш.

И овај час је успешно реализован и може се погледати преко Јутјуба.

YouTube video

Занимљиво је да је недавно Николајевич Муравјов постао руководилац Руско-српског клуба у центру за допунско образовање „Успон“ у Ивановској области.

У оквиру овог центра се реализује пројекат „Образовна сарадња православних народа Русије и Србије“. На часовима ђаци уче традицију и културу Србије. Александар Николајевич Муравјов им прича шта у животу Срба представља крсна слава, како Срби славе Божић и који манастири постоје у различитим деловима Србије.

Александар Николајевич Муравјов је обичан наставник који има малу и једноставну жељу: да се његови ученици једног дана сретну са друговима из Ниша са којима стварају веома значајне ствари. Није толико важно где ће се срести („Или они код нас, или ми код њих“, каже Муравјов).

Радује ме и то што у Русији има доста наставника из разних руских школа који следе идеју Муравјова и учествују са својим ученицима у овом пројекту. Надам се да ће се ова идеја  у наредним годинама знатно проширити и по другим школама у Нишу и школама у Србији.

А за следеће полугодиште планирана је тема «СВЕТИ ВЛАДИМИР, ВЕЛИКИ РУСКИ КНЕЗ», а припреме ускоро крећу.

То је наш мали допринос који наши српски и руски  ученици заједно са својим наставницима Ђорђем Бојанићем,  Аександаром Николајевич Муравјовом  и Мариjом Козловом   пружају  руском и српском народу ради очувања  српско – руских братских односа.

РУСИ СРБИМА НА ДАР

Чланови Руско-српског клуба у центру за додатно образовање “Восхождение” у граду Шуjа Ивановској области (Руска Федерација) које предводи проф.историје Александар Николајевич Муравјов и директор школе jерођакон Сава (Семаков Сергеj Јурјевич) као и чланови наставничког већа, послали су пакет са руским књигама, писмом и Божићном честитком, ОШ „Бубањски хероји“ из Ниша као поклон за успешну сарадњу.

Овај чин довољно говори о њиховим руским вредностима, култури и духовности.

Велико им хвала!!!

Сарадња српске и руске школе кроз предмет историја... међународни тематски часови (видео)

Сарадња српске и руске школе кроз предмет историја... међународни тематски часови (видео)

Сарадња српске и руске школе кроз предмет историја... међународни тематски часови (видео)

Приредио Ђорђе Бојанић

Back to top button