Православље

Сабор на коме се бира нови патријарх почиње сутра у 12 часова

Кандидати за патријарха могу бити сваки од 30 архијереја наше цркве са најмање пет година епархијске службе, а право да гласа има њих 39, колико Сабор има чланова. По процедури прво архијереји бирају између себе све док не узаберу три кандидата, а време за то није ограничено. Услов за избор је натполовична већина присутних владика. По избору три кандидата њихова имена се стављају у јеванђеље из кога коверат са именом извлачи монах из неког манастира за кога влада мишљење да је велики духовник.

Свети архијерејски сабор на коме ће бити изабран нови, 46. патријарх Српске православне цркве, биће одржан сутра у крипти Храма Светог Саве од 12 сати.

Пре тога у 9 часова биће одржана света литургија, уобичајена за почетак сваког сабора, потврђено је Тан‌југу у Патријаршији СПЦ.

Највећи број владика већ је стигао у Београд, а за сада је сигурно да Сабору неће присуствати епископ аустралијско-новозеландски Силуан, због мера које је Аустралија увела против пандемије ковида, као и епископ западноевропски Лука због лошег здравственог стања, а неизвесно је и присутство владике врањског Пахомија, који је недавно оболео од короне.

Ово ће бити први пут да се Сабор одржава на некој локацији ван Патријаршије, а као разлог за то што је изабран Храм Светог Саве је пандемија ковида и погоднији услови који постоје у овом великом простору да би се спровеле мере заштите.

Кандидати за патријарха могу бити сваки од 30 архијереја наше цркве са најмање пет година епархијске службе, а право да гласа има њих 39, колико Сабор има чланова.

По процедури прво архијереји бирају између себе све док не узаберу три кандидата, а време за то није ограничено. Услов за избор је натполовична већина присутних владика. По избору три кандидата њихова имена се стављају у јеванђеље из кога коверат са именом извлачи монах из неког манастира за кога влада мишљење да је велики духовник.

По наводима појединих медија, Јован Радосављевић ће бити монах који ће апостолским жребом бирати између тројице кандидата за 46. поглавара СПЦ.

Преузето НИШКЕ ВЕСТИ

Back to top button