Новости – ДешавањаСрби и Руси

Руски хор „Александров“ одржао бесплатан концерт на платоу испред Храма Светог Саве

Један од културних симбола Русије, Ансамбл Црвене армије „Александров“ наступио хе на платоу испред Храма Светог Саве у Београду.

Ове године ансамбл обележава девет деценија постојања. „Александров“ је први наступ одржао 12. октобра 1928. године у Централном дому Црвене армије, а већ средином тридесетих година његова слава се проширила изван граница Русије.

Hor Aleksandrov5

Hor Aleksandrov6

Hor Aleksandrov1

Хор ансамбла „Александров“ један је од најбољих светских мушких хорова, а његове наступе широм света употпуњују оркестар дувачких инструмената и руских народних инструмената попут домри, балалајки и хармоника и јединствена плесна трупа која својим акробацијама и изузетним плесним умећем одузима дах публици.

На сцени испред Храма Светог Саве у Београду ансамбл наступа бесплатно, у саставу од 50 чланова хора, 30 чланова оркестра, четворице солиста и 26 играча, под вођством два диригента.

“Дан победе” једна је од најдражих песама совјетског народа о Великом Отаџбинском рату, док је нумера “Ишао сам из Берлина” песма пуна живота коју су певали совјетски војници и победници, враћајући се из Берлина својим кућама.

Обе ове нумере изведене су на београдском концерту, као и песма “Ждралови”, посвећена свим погинулим војницима и вечном сећању на њих.

У песмама ансамбла „Александров“ неретко се помиње и љубав, а на репертоару припремљеном за београдску публику нашла се и чувена “Каћуша”, песма о истоименој девојци која својом песмом шаље поздраве вољеном војнику и граничару.

Hor Aleksandrov1

Плато испред Храма био је испуњен великим бројем људи, а редови за улазак на концерт протезали су се и на споредне улице око Храма. Многи људи су одустали од уласка и концерт прате стојећи на улици или из башта локалних кафића.

Hor Aleksandrov2

(Спутњик – Агенције)

Преузето НСПМ

Back to top button