ЗанимљивостиВидеоЂорђе Бојанић

Руски документарни филм о Наташи Билбији, песми ЈЕСЕН У МЕНИ и ратним страхотама (видео)

Приредио, Ђорђе Бојанић

Данас ми је стигао мејл из Русије од Гуљнаре Нургамбетове (из града Омска из Сибира), лепа животна прича, о којој се врло мало зна. Филм говори и о ратним страхотама у Босни и Херцеговини.

Ова рускиња из Сибира направила је документарни филм о Наташи Билбији, коју је нашла након 30 године и прешла толико далеки пут.

“Историја једне песме или Анђео мог детињства”, из 1988. год. 11-годишња певачица Наташа Билбија из Босне победила је са песмом ЈЕСЕН У МЕНИ (Аки Рахимовски, група “Парни Ваљак”)  на југославенском фестивалу “Деца певају хитове”.

Чувши ову песму, аутор филма одлучује да пронађе извођачицу на било који начин, и жели да сазна о њеној судбини.
Тако је реализована ова прича о томе како некада девојчица из бившег Совјетског Савеза по траговима 30-годишње давнине креће у потрагу непознате девојчице из бивше Југославије.

Ево шта каже Гуљнара Нургамбетова “Разумела сам своје мисли, што се у садашњем времену молим за догађаје у прошлом. О томе да би Господ сачувао живот малене ,за мене, непознате дјевојчице ,у том страшном грађанском рату…”

У филму могу се чути песме у извоћењу Наташе Билбије:

“Јесен у мени” (Аки Рахимовски, група “Парни Ваљак”)
“Ти си ноћас далеко” (М. Васић, А. Јеремић)
“Носталгија” (Душан Шестић, Милорад Петрић)
“Песма Птица” (аутор Наташа Билбија)

Занимљиво је и то да Гуљнара Нургамбетова није редитељ и никада није држала камеру, како ми је пренела… а толики пут је прешла из далеког Сибира да све ово забележи и остави печат сећања.

Врло занимљива и дирљива прича проткана ратним страхотама… и дирљив сусрет две особе које се нису знале.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=679&v=SgDqdR0BS5A

Приредио, Ђорђе Бојанић

СРПСКА ИСТОРИЈА

 

Back to top button