Колумна

Ратко Дмитровић: Да није било Срба не би било Хрватске и Словеније

„Комунисти су имали пресудан утицај на стварање државе Хрватске, тврди новинар и публициста”, Ратко Дмитровић.

–Да није било Срба не би било ни Словеније и Хрватске и то признаје и дио хрватских историчара. Србија и Никола Пашић имали су у августу 1915. године понуду Енглеза и Француза о стварању Велике Србије, која би се протезала све до Вировитице. Међутим, Срби су то одбили и у новембру 1915. године одлучили су да стварају Југославију, што је била велика грешка. Да је та понуда прихваћена Балкан би много другачије данас изгледао, рекао је Ратко Дмитровић, новинар и публициста, на трибини у „Српској кући“. Овај догађај организовао је Српски информативни центар „Свети Сава“.

Дмитровић је напоменуо да је отац хрватске нације Анте Старчевић, који је још у другој половини 19. вијека, означио Србе као реметилачки фактор, што је касније утицало на све оно што се током наредних сто година дешавало између Срба и Хрвата.

–Након идеологије Анте Старчевића и формирање Странке права почетком 20. вијека у Хрватској долази до напада на Србе, али 1908. године почиње мирније доба између та два народа. До тога је дошло захваљујући политичкој коалицији Странке права и Српске самосталне странке. Ваља знати да Славонија, Истра, Далмација и Барања, никада нијесу припадали Хрватској и да су те крајеве тек комунисти припојили тој држави – напоменуо је Дмитровић.

Он је као одлучујуће, али погубне потезе по Србе, означио потписивање Бечког споразума из 1850. године, којим је од српског језика створен хрватски, а далекосежни утицај на будуће државно уређење Југославије имао је комунистички конгрес у Дрездену 1928. године. Тада су поменуте нове државе на Балкану, које до тада нијесу постојале.

–Комунисти су имали пресудан утицај на стварање државе Хрватске. Чак је и сам предлог Моше Пијаде да поред Србије и Хрватска има покрајине са већинском српским становништвом одмах одбијен, а чак је био предлога и да се Хрватска протеже и до Калемегдана, а што је најтрагичније српски комунисти на то нијесу ни реаговали. У стварању такве хрватске државе велику заслугу имају и Црногорци, посебно Савић Марковић Штедимлија, Секула Дрљевић и Милован Ђилас ,појаснио је он.
Извор: in4s.net
Back to top button