Ђорђе БојанићЗанимљивости

Промоцијом филма који су урадили ученици ОШ „Бубањски хероји“, Црвени крст Ниш обележиће јубилеј – 141 годину постојања ове најстарије хуманитарне институције у Нишу.

У оквиру пројекта Црвеног крста из Ниша поводом обележавања 140 година од оснивања Црвеног крста у Нишу, ученици осмог разреда ОШ “Бубањск хероји” из Ниша су са својим професорима Ђорђем Бојанићем и вероучитељем ђаконом Дејаном Јовановићем снимили документарни филм.

Промоцијом филма ,,Црвени крст Ниш” обележиће се јубилеј – 141 годину постојања ове најстарије хуманитарне институције у Нишу. Пројекција филма заказана је за 21. јануар 2019. у 12.30ч, у просторијама Црвеног крста у Нишу.

Драго ми је да је баш нама припала та част да снимимо филм о овој престижној хуманитарној организацији Црвени крст, то смо радо и прихватили, наглашава Ђорђе Бојанић.

Црвени крст најстарија је институција у Нишу. Формиран на иницијативу др Владана Ђорђевића 1878. године, само осам дана након ослобођења Ниша од Турака.

Ево једног врло занимљивог догађаја и несвакидашњег који се збио за време српско-бугарских ратова, 1885. године, Црвени крст Србије поверио је нишком пододбору Црвеног крста, да пропрати акцију транспорт санитетског материјала за потребе бугарских рањеника. Била је то акција, по први пут забележена у историји Црвеног крста, да један црвени крст пребацује помоћ црвеном крсту земље са којом његова држава ратује. Ово је стварно јединствено, ипак ово могу само Срби. Али и ово је занимљиво, да приликом уласка Бугара у Ниш, бугарски Црвени крст, не сећајући се услуга које је му је чинио Црвени крст Ниша 1885. године, опљачкао је магацине нишке организације, тако да се и дан данас у бугарском државном архиву налази део архиве нишког Црвеног крста, као и сам акт о оснивању, прича Ђорђе Бојанић.

Промоцијом филма који су урадили ученици ОШ „Бубањски хероји“, Црвени крст Ниш обележиће јубилеј - 141 годину постојања ове најстарије хуманитарне институције у Нишу.

Занимљив је и део где секретар Црвеног крста Сања Стојановић говори о утицају и помоћи цркве приликом оснивања Црвеног крста у Нишу.

Филм је сниман на више локација у Нишу.

Документарни филм можете погледати преко јутјуба, а биће коришћен и у сврхе промоције поводом обележавања 141 година од оснивања Црвеног крста у Нишу.

Корисно би било да овај филм погледају организовано сви ученици нишких школа и да из њега чују, виде и нешто науче о овој хуманитарној организацији о којој да се скоро ништа не помиње у нашим уџбеницима, а свакако да је заслужила да се о њој зна, прича Ђорђе Бојанић.

Овом пириком бих се захвалио још једном, сада мојим бившим ученицима којима је ово био четврти документарни филм који су снимили док су били осми разред, каже Ђорђе Бојанић.

Back to top button