КолумнаЂорђе БојанићСрби и Руси

ПОЗНАТА РУСКА ПОЗОРИШНА И ФИЛМСКА ГЛУМИЦА ЕКАТЕРИНА МОРОЗОВА ВЕЛИКИ ЈЕ ЗАЉУБЉЕНИК У СРБИЈУ И ЊЕНУ ИСТОРИЈУ

Приредила Зорица Пелеш

Недавни боравак Екатерине Морозове, познате руске позоришне и филмске глумице и сценаристе, био је право освежење овог врелог лета у Београду.  Пленила је на сваком кораку својом  лепотом, својственом руским красавицама,  блиставошћу ума и чаробним осмехом.

      Током боравка у нашем главном граду интезивно је посећивала часове српског језика, који жели да савлада што пре. Изненађује њен велики интерес за српско- руску прошлост и одушевљена је књигом „Српско-руски братски односи“, аутора Ђорђа Бојанића, професора историје из Ниша и Зорице Пелеш из Београда, биографа проте Стеве Димитријевића. Жели да на основу ове књиге напише сценарио, који потом планира да преточи у филмску причу под називом „Србија и Русија – јуче , данас, сутра“.

ПОЗНАТА РУСКА ПОЗОРИШНА И ФИЛМСКА ГЛУМИЦА ЕКАТЕРИНА МОРОЗОВА ВЕЛИКИ ЈЕ ЗАЉУБЉЕНИК У СРБИЈУ И ЊЕНУ ИСТОРИЈУ
Екатеринa Морозовa

Невероватна је њена посвећеност послу којим се бави и њена чудесна енергија. Водећи је сценариста филмске компаније „Кутузов“ из Москве и недавно је завршила сценарио о легендарном Кутузову, који је писала 6 година. Иначе њен први сценарио био је за филм – мелодраму „Ексер“ (2014.), који је био одлично примљен код руске публике.То је филм који промовише живот и љубав, а то вредна Екатерина и у стварном животу промовише свакодневно. Велика је православка и велики је патриота, баш онако како то само Руси умеју да буду.

ПОЗНАТА РУСКА ПОЗОРИШНА И ФИЛМСКА ГЛУМИЦА ЕКАТЕРИНА МОРОЗОВА ВЕЛИКИ ЈЕ ЗАЉУБЉЕНИК У СРБИЈУ И ЊЕНУ ИСТОРИЈУ
Екатеринa Морозовa

     Сем глуме, у позоришту и на филму, бави се и педагошким радом. Предаје у Москви глумачке вештине  по курсу чувеног  теоретичара глуме Станиславског , а такође предаје и у једној московској гимназији. Има своје позориште у Москви и омиљени драмски писац јој је Чехов. Дивно је што негује традиционални театар и праве вредности.

    У Београду је била гост режисера Братислава Петковића, бившег министра културе и одушевљена је његовим позориштем, које се налази у саставу  Музеја аутомобила. Пренела му је своју давнашњу жељу, као и  жељу  колега – глумаца из Москве, за стварањем српско-руског позоришта у Београду у блиској будућности. То би било предивно. Из блиске наше прошлости знамо колики су печат у култури наше земље и у јавном животу  оставили многобројни руски емигрнити ,насељени у нашој отаџбини после Октобарске револуције.
ПОЗНАТА РУСКА ПОЗОРИШНА И ФИЛМСКА ГЛУМИЦА ЕКАТЕРИНА МОРОЗОВА ВЕЛИКИ ЈЕ ЗАЉУБЉЕНИК У СРБИЈУ И ЊЕНУ ИСТОРИЈУ Екатерина је кратко време била у посети Неуму и Требињу, а по повратку у Београд дала је три интервјуа.

    Први интервју био је у редакцији Спутника, где јој је домаћин била новинарка Валентина Булатовић. Други интервју дала је познатом публицисти Ранку Гојковићу у Руском дому у Београду. И била је потом гост познате новинарке Биљане Ђоровић у емисији „Снага народа“ , у којој је, уз сјајног преводиоца госпођу Саву Росић, изнела своје мишљење о позоришту, о Србији и Русији, о председнику Путину, кога обожава, о колеги Никити Михалкову, кога такође обожава, о животу и љубави без које, по њеном мишљењу, свет нема будућност. Љубав је , по њој, основ свега и она на чудесан начин зрачи истинском љубављу и радошћу.

     Београд одавно није имао тако сјајну гошћу као што је Екатерина Морозова, која је једноставно све своје саговорнике очарала лепотом свога духа и великим ентузијазмом.

Желимо јој многу успеха у раду и надамо се да ће њен пројекат о Србији и Русији кроз векове бити нешто изузетно.  

Приредила Зорица Пелеш

СРПСКА ИСТОРИЈА

Back to top button