Срби Црне Горе

ПОТПРЕДСЕДНИК БЕРАНСКЕ СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ НАКОН СУСРЕТА У БЕОГРАДУ САОПШТИО, Србија планира конзулат у Беранама

Предсједник Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине и потпредсједник СО Беране Горан Киковић посјетио је Народну Скупштину Републике Србије, гђе је са предсједником Одбора за дијаспору и Србе у региону Миодрагом Линтом и његовим сарадницима разговарао о реализацији идеје о отварању конзулата Републике Србије у Беранама.

Домаћини су подржали назначену иницијативу, која датира још из периода када је тадашњи предсједник Републике Србије Томислав Николић у јулу 2015. године добио повељу почасног грађанина Берана. На састанку је договорено да се након сједнице одбора који би требало да то потврди током јануара упути иницијатива Министарству иностраних послова да се у Беранама отвори конзулат Републике Србије, или барем конзуларна канцеларија.

Киковић је нагласио да би отварање конзулата у Беранама било вишеструко оправдано, не само из историјско-културних разлога, већ и због економских потреба становника читавог сјеверног региона Црне Горе. Он је уједно указао да је српски народ у Црној Гори драстично угрожен од стране актуелног режима.

ПОТПРЕДСЕДНИК БЕРАНСКЕ СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ НАКОН СУСРЕТА У БЕОГРАДУ САОПШТИО, Србија планира конзулат у БеранамаМиодраг Линта је казао да одбор на чијем се челу налази прати тешку ситуацију у којој се налази српски народ у Црној Гори. Подсјетио је да је у последњих мјесец дана већ два пута боравио у Црној Гори, и то поводом обиљежавања стогодишњице ослобођења и уједињења Боке са Србијом и стогодишњице одржавања Велике народне скупштине српског народа у Подгорици.
– У Црној Гори се може виђети дубока пођела међу народом. Одбор за дијаспору и Србе у региону чини све што је у његовој моћи да помогне српски народ на подручју Црне Горе, с циљем да се сачува његов национални и културни идентитет –истакао је Линта.

Киковић је о отварању конзулата Републике Србије у Беранама разговарао и са Бранком Ружићем, министром државне управе и локалне самоуправе у Влади Републике Србије.

Д.Ј.

Извор ДАН

Back to top button