Први светски рат

Пешкир у недрима српског војника прошао две битке и фронт

У сталној музејској поставци шабачког Народног музеја чува се девојачки пешкир којим је Милета Милутиновић из села Седлара код Свилајнца, војник прекобројног пука комбиноване дивизије, превио себи ране у Церској бици, са њим прошао Колубарску битку и Солунски фронт.

И данас тај пешкир изгледа као оног дана када га је извезла девојка Перса као део своје девојачке спреме.  Пешкир је у Текериш после 63 године донео Милета Милутиновић приликом прославе Церске битке, 1976. године. Милета је био борац Другог прекобројног пука комбиноване дивизије.

У ноћи између 15. и 16. августа непријатељска патрола је његову чету изненадила на спавању у једној кући. Страдали су сви његови другови, а он је, рањен у ногу, избегао смрт јер није давао знаке живота. Жеђ га је натерала да у оближњој шуми потражи воду. Наишла је још једна патрола од које се сакрио у кипињаку.Тражећи спаса, некако је успео да дође до првих кућа. У то време сељаци Поцерине, где се водила једна од најжешћих битака у Првом светском рату, напустили су домове.

Рањени Милета је ушао у једну од напуштених кућа и, по сопственом сведочењу, из сандука где се налазила девојачка спрема узео два пешкира. Њима је превио ране и већ сутрадан прикључио се осталим борцима- прича Светланка Милутиновић, музејски саветник. По причи коју јој је испричао, Милета је након Церске битке са српском војском прошао и Колубарску битку, прешао Албанију и преживео пробој Солунског фронта и са собом увек у недрима носио један од два девојачка пешкира из шкриње.

-После 63 године Милета је дошао на прославу Церске битке. Са собом је понео пешкир да га врати у кућу из које је узео као рањени војник. Препознао је кућу, али у њој нико није живео. Од комшија је сазнао да је пешкир везла девојка Перса, која је умрла, и да нема потомака.

Пешкир је поклонио шефу Месне канцеларије који га је донео у Народни музеј- каже Светланка, завршавајући причу о филмској судбини пешкира, додајући да јој је жао што Милета није имао среће да упозна власницу пешкира који му је спасао живот. Милета Милутиновић умро је од грипа 26. децембра 1981. године.

Извор: Седларе

Back to top button