Срби Црне Горе

Патријарх Јован: Ми смо једна породица, која припада православљу

Његово Блаженство Патријарх антиохијски и свега Истока Јован X и његова Светост Патријарх српски г. Иринеј посјетили су данас Саборни храм Христовог Васкрсења у Подгорици, гдје су их дочекали и патријарашке благослове узели многобројни вјерници главног града Црне Горе.

Патријарх Антиохије и цијелог Истока Јован X, у пратњи патријарха српског Иринеја, борави данас у Црној Гори, гдје ће обићи српске светиње.

Патријарх антиохијски Јован Десети и патријарх Иринеј у Цетињском манастиру су се поклонили кивоту Светог Петра Цетињског, руци Светог Јована Крститеља и честици Часног крста Господњег.

Митрополит је новинарима на Цетињу казао да су неки медији форсирали „потпуно лажљиву причу“ о доласку патријарха Иринеја.

„Имамо и писмо премијера и предсједник је позван, пошто је мало времена, они не могу под Острог доћи, али су припремили видите колику пратњу од стране државе, тако да је то потпуно нормално“, навео је Амфилохије, и поручио новинарима да не потенцирају подјеле.

Митрополит Амфилохије: Против смо мржње и диоба

„Немојте да стварате диобе тамо гдје оне не постоје. Црква је она која сједињује, то је улога цркве већ 2.000 година и немојте да на основама цркве стварате мржње“, поручио је Амфилохије.

Коментаришући изјаву патријарха Иринеја да је положај цркве у Црној Гори данас гори него у вријеме окупације Османлија, а да је положај Срба као у вријеме НДХ-а, Амфилохије је навео да је то патријарх СПЦ саопштио у контексту протјеривања свештенства СПЦ.

Патријарх Јован: Ми смо једна породица, која припада православљу
Извор: Митрополија

Амфилохије каже да за 30 монаха, монахиља и свештеника СПЦ, није одобрен боравак у Црној Гори.

„Никада то у Црној Гори није било да се избацују свештеницу, то је он рекао, зато што то данас раде неки који не воле цркву, или стварају неку лажну цркву“, казао је Амфилохије.

Митрополит Амфилохије је казао да су у Цетињски манастир долазили и остали православни патријарси – цариградски, московски, јерусалимски и антиохијски.

А ево сада благослов Божији и ваш долазак у овај краљевски град. Велики дар Божији који сте нам донијели као свједок најстарије међу најстаријим хришћанским црквама, антиохијске патријаршије, благослов великих ваших претходника, посебно Светог Јована Златоустога, чију литургију сваки дан служимо„, рекао је митрополит Амфилохије.

Он је казао да после јерусалимске цркве, мајке свих цркава, антиохијска црква патријаршија заузима друго мјесто у свеукупном хришћанству, па и у православљу.

„Цјеливали смо мошти светога Петра Цетињскога који носи име Петра који је утемељио цркву Свете антиохије, као и дио часноига крста господњега, десну руку Св Јована Крститеља, која је крстила Господа у ријеци Јордану, па ево и сада цјеливамо Вашу руку свету, којом сте нам донијели благослов цркве Светог Петра и Павла из велике Антиохије“, рекао је митрополит Амфилохије.

То је, према његовим ријечима, велики благослов за све, за краљевски град, храм, за Црну Гору, малу по простору, али која је изњедрила велике мученике и светитеље кроз историју.

Овдје су мошти насљедника Светога Саве, Арсенија, Светог Василија, Светог Стефана Пиперског, Симеона Дајбабског, двојице свештеника мученика и 40 ђака мученика у Подгорици у Момишићима. Све те мошти, заједно са нама се радују вашем доласку, јер су постале мошти управо јер су ти светитељи слиједили пут који су научили од ваших претходника Св. Петра и Павла и Св. Јована Златоустог“, навео је митрополит Амфилохије.

Патријарх Јован: Ми смо једна породица, која припада православљу
Извор: Митрополија

Он је рекао да су спремни да изнад Цетињског манастира граде и храм Свете Тројице.

Патријарх Јован Десети казао је да је, када је стигао у Манастир видио љубав.

Видјели смо људе који су срећни, и свети оци, свештеници, монаси и народ„, рекао је Јован Десети.

Он је, како је навео, осјетио да му је свачије лице поручивало „Добродошао наш брате“.

Тако сам осјетио да њихово лице каже „Добродошао наш брате у Христу код нас“. Овом посјетом видјели смо да смо једна породица, да припадамо једној породици а то је наша заједничка православна„, казао је патријарх Јован Десети .Он је рекао да су сви срећни што су дошли у Црну Гору.

Ово је наша мирна посјета, да сведочимо да смо браћа, да имамо љубав, да смо једна породица која припада православљу„, поручио је Јован Десети.

Патријарх Јован: Ми смо једна породица, која припада православљу
Извор: Митрополија

Како је навео, све је то једна породица, „и ништа не може да нас удаљи једне од других“.

„Кроз историју смо имали добар однос са српском црквом. Ми бодримо вашу цркву и браћа смо у Христу и то није од сада него одувијек“, рекао је Јован Десети.

Како је навео, Црна Гора је изњедрила много мучитеља и светитеља.

Заједница је наша вјера и то што смо једнако у Христу“, закључио је антиохијски патријарх.

Патријарх Иринеј: Ми смо један народ, иако смо подијељени

Иринеј је казао да се радује што је у Црној Гори заједно са Патријархом антиохијским Јованом.

Патријарх Јован: Ми смо једна породица, која припада православљу
Патријарх Јован Х, Извор: Митрополија

Био сам прије 1969/1970 године управник у Острогу, те сам тада имао прилику да посјетим готово цијелу Црну Гору из које је и моја мајка поријеклом, тако да имам блискост са Црном Гором. Радује ме што је садашња Црна Гора у односу на тадашњу у погледу Цркве нешто што је нормално за Црну Гору, да има живу Цркву, да има свештенство, монаштво. Посебно ме радује што сам у прилици да будем овдје заједно са патријархом антиохијским, патријархом древне хришћанске апостолске Цркве који нам свима доноси благослов свој и његову жељу да у нашем народу владају слога, мир и љубав, оно што је нормално јер смо један народ, иако смо подијељени. Али то не значи да смо раздијељини. Треба једни друге да помажемо и да будемо народ какав Господ и наша историја очекује и жели, поручио је Иринеј.

Патријарх Јован: Ми смо једна породица, која припада православљу
Извор: Митрополија

Након Цетиња свечана делегација ће обићи манастир Острог.

Долазак у Саборни храм Христовог васкрсења у Подгорици планиран је за 16 сати, гдје ће такође бити служена Доксологија и благосиљање вјерника.

Патријарх Јован: Ми смо једна породица, која припада православљу
Извор: Митрополија

Антиохијску Цркву су основали апостоли Петар и Павле. Након страдања светог Архиђакона Стефана у Јерусалиму, вјерни онога времена су, по благослову апостола Петра, стигли у Антиохију и тамо основали Цркву 47. године по Рођењу Христовом. Управо у Антиохији су вјерници по први пут названи хришћанима. Од тада до данас ова Црква дала је многе свететиље, исповједнике, подвижнике, богослове и мученике.

Патријарх Јован: Ми смо једна породица, која припада православљу
Извор: Митрополија

Међу њима најпознатији су свети апостол Лука, свети Игњатије Богоносац, света Текла, свети Јефрем и Исак Сирин, свети Јован Дамаскин…

Патријаршија Антиохијска данас има јуриздикцију у Антиохији, Сирији, Арабији, Киликији, Иверији, Месопотамији и на цијелом Истоку, како и стоји у титули Блажењејшег патријарха Јована X, а његово сједиште је у Дамаску.

Како се ради о веома страдалној цркви изложеној континуираним прогонима, велики број вјерника је емигрирао, што је Антиохијску Цркву учинило најбројнијом Православном црквом у дијаспори, нарочито у Сјеверној и Јужној Америци.

Патријарх Јован: Ми смо једна породица, која припада православљу

Извор: Митрополија

Његово Блаженство Патријарх антиохијски и свега Истока Јован X и његова Светост Патријарх српски г. Иринеј посјетили су данас Саборни храм Христовог Васкрсења у Подгорици, гдје су их дочекали и патријарашке благослове узели многобројни вјерници главног града Црне Горе.

Били су присутни и Епископи наше помјесне Цркве: шумадијски Јован, будимљанско-никшићки Јоаникије, ваљевски Милутин, захумско-херцеговачки Димитрије, диоклијски Методије и умировљени захумско-херцеговачки Атанасије.

Након доксологије Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски је одржао поздравно слово:

Ваше Блаженство Патријарше велике Антиохије, 

Ваша Светости, Патријарше српски г. Иринеје,

Ево нас у Храму Христовог Васкрсења освећеног благословом Патријарха који су га освештали и Вашим доласком, Вашим присуством у овом светом храму и доношењем благодати Божије и благослова велике Антиохијске патријаршије.

Присуство овог народа свједочи велику љубав и према Вама, посебно као Патријарху који је први пут дошао у овај свети храм, а исто тако и према нашем Патријарху Иринеју. То је свједочанство – глас, иако има и других гласова да се чују одавде, истинског народа Божијег Црне Горе, који се овдје сабрао са својим свештенством да прими Ваш благослов и преко вас и свих патријараха антиохијских, и свих наследника Светога Саве – нашега Архиепископа и просветитеља, до наших времена, великих архиепископа, патријараха од времена Светих апостола Петра и Павла који су утемељили свету Антиохијску патријаршију.

Добро дошли међу овај народ и добро нам донијели те дивне благослове великих светиња православног Истока, и Јерусалима и Антиохије, и свих других светиња оних крајева гдје је Господ живио, гдје је разапет био и гдје је Васкрсао ради нас и нашега спасења.

На многаја, и многаја и благаја љета!

Блажењејши Патријарх Јован такође се обратио сабраном вјерном народу:

„Ваша Светости, мој возљубљени у Христу брате Патријарше српски Иринеју, Ваше Преосвештенство, Митрополите црногорски Амфилохије,

Браћо моја архијереји и браћо свештеници, монаси и монахиње, 

У Христу љубљени наш народе,

Најљепше ријечи могу да подијелим данас са вама и да кажем: Христос васкрсе! Моју молитву, мој у Христу брате Амфилохије у име нашег васкрслог Господа Исуса Христта да чува овај народ и ову Цркву. Данас смо са вама у овој цркви у Црној Гори, на позив Његове Светости Патријарха српског Иринеја. Данас могу да кажем вама, Ваша Светости да се Антиохијска црква и Српска црква грле у овој цркви. И носим вама, Ваша Светости, са мојом делегацијом, мојим Епископима и осталим њеним члановима, овој епархији и овом народу који је сачуван од Бога, вама, мој љубљени брате у Христу – љубав ваше браће из Антиохије.

Патријарх Јован: Ми смо једна породица, која припада православљу
Са дочека испред Саборног храма

Однос између Антиохијске и Српске цркве је историјски. Отуда гдје су апостоли Христови први пут употребили ријеч хришћани доносим вам љубав ваше браће. Ми потврђујемо ту љубав и желимо да кажемо да виолимо Српску цркву и волимо вас много. И опет вам кажем: дошао сам да будем данас са вама, на позив Патријарха Иринеја да зајједно посвједочимо да смо једна Црква, да смо, иако смо далеко географски – једна породица у Христу.

Свети апостол Павле је прошао кроз Дамаск и он је живио у Дамаску. А улица куда је он прошао је улица у којој је наша Патријаршија. Такође у Дамаску, на мјесту гдје је апостол Павле постао хришћанин постоји манастир, Ананијина кућа. Из Антиохије су посли у свијет апостоли, Свети Игњатије Богоносац, Јован Златоусти, Јован Дамаскин и многи други светитељи и мученици. Као што Српска црква има много светитеља и мученика, има такође и наша Црква.

Ми кад смо јутрос дошли овдје у Црну Гору, прво смо дошли у Митрополију гдје смо цјеливали руку Светог Јована Крститеља, Светог Петра Цетињског и дио крста нашег Господа. Послије тога смо били у манастиру Острогу код Светог Василија, гдје смо добили велики благослов. Сад смо дошли овдје, да будемо са вама. У путу ми је Митрополит Амфилохије објашњавао гдје се све још налазе мошти светитеља, и ја сам био јако срећан. Ваша је земља – земља светитеља, земља мученика. Ваша је земља – земља православља. А то значи да су ваши оци и праоци дали своје животе за Христа. И тако сте ви примили своју традицију од ваших отаца и праотаца и сачували вјеру у вашим срцима. Тако и ви пренесите вјеру на вашу дјецу, а дјеца од једног до другог дјетета.

Данас сам много срећан и радостан, Ваша Светости и Ваше Преосвештенство Митрополије Амфилохије, због благослова да будем са вама и оволиким народом. И кад у цркви Васкрсења, у којој се налазимо, кажемо „Христос васкрсе“, то значи да смо ми дјеца васкрсења. Не плашимо се ни смрти ни мрака.Ви знате шта се дешава на Блиском Истоку, посебно шта се дешава у Сирији, гдје је наше сједиште. Желим да потврдим и да кажем вама да ваша браћа у Антиохији волче своју земљу, своју вјеру и не желе да изађу из те земље. 

Ови светитељи са иконостаса су ту да уједине све нас, да будемо једна породица и да тако ветзују небо и земљу. И ми се трудимо да на овој земљи свједочимо Исуса Христа. Ми смо једна Црква, и овдје на земљи и горе са светитељима. Кад одемо у нашу земљу ја ћу да пренесем ваше поздраве. И све што сам видио овдје са вама, пренијећу вашој браћи у Антиохији, да буду срећни и да знају каву сте имали радост, да сведочимо заједно да смо једна породица у нашем Господу Исусу Христу. Јесте, ми на Блиском Истоку сада пролазимо кроз тешко вријеме, али у Палестини, гдје је Господ рођен, из Антиохије одакле су изашли и куда су прошли апостоли не можемо да заборавимо да смо ми земља Христова. Ми ћемо увијек да будемо дио те земље.

Ми желимо да се молите за наш народ који сада тешко живи. Наравно, ми не заборављамо како сте ви овдје прошли, ваша земља, јер наша Црква и ваша Црква је – једна Црква. Црква је исповиједање и свједочење нашег Господа Исуса Христа. То је Црква мученика и светитеља. Молим се Богу у овом мјесту, у овој цркви, нашем васкрслом Господу и нашој Богородици и светитељима Павлу и Петру, оснивачима наше Антиохијске цркве да благослове вашу епархију ваш народ, да чувају вашу дјецу и ваше породице и све који су присутни и који нису присутни.

Живјели, наша браћо! Живјела Српскла црква – Света Црква!

Обиласком храма Христовог Васкрсења у Подгорици Патријарси Јован и Иринеј су завршили једнодневну посјету Црној Гори.

Ово је још једна историјска посјета предстојатеља неке помјесне Православне цркве Црној Гори, чиме се православним вјерницима и православним епархијама у Црној Гори и Митрополиту црногорско-приморском Амфилохију указује достојанство, поштовање и велики углед у православном свијету.

Извор ИН4С

Back to top button