Срби Хрватске

Пашка плава гробница (ВИДЕО)

Да се стравични злочини из прошлости, од стране Независне Државе Хрватске никада не забораве, потрудили су се још једном чланови Удружења „Јадовно 1941.“ који су поставили Часни крст на рту Слана острво Паг, а након тога, како и доликује парастосом обиљежили годишњицу овог свирепог чина.

Ово је био осми по реду Часни крст, који су поставили чланови Удружења „ Јадовно 1941.“ , а кретали су се  идентичним путем, као  Срби и Јевреји те кобне ноћи између 14. и 15. августа 1941, да би дошли до крајњег одредишта, на свето мјесто гдје је постављен крст.

Историја ће опомињати и причати истину, а она свједочи да је ту  убијена најмање 791 особа, од којих 91 дијете, 293 жене и  407 мушкараца.

Вођени идејом да се никад не смију заборавити ова страшна страдања, са неисцрпном енергијом која им је била потребна како би дошли до крајњег одредишта изнад увале Малин на рту Слана, сједињена браћа, окупљена око Удружења „ Јадовно 1941.“ са обје стране Дрине, кренули су у јутарњим сатима како би још једном скренули пажњу на злочин који неће и не смије никада бити заборављен. Ходајући по „каменој пустињи“ гдје камен са мирисом соли, не дозвољава  да порасте ништа друго, враћа нас на почетак приче како је било нашим прецима, који су знали  да их чизма непријатеља води у смрт, а они су пашким брдом ходали голи и боси, но нису ни имали, нажалост другу опцију.

Да они никада не буду заборављени,  потрудили су се ходочасници који су корачали истом оном рутом као и њихови, невино страдали преци. О каквој се монструозности радило, свједоче и зидине које су заробљеници рукама зидали, а које немају никакву сврху.

Но, преко три километра пјешачења по оштром камену, иношењем Часног крста, нису били препрека већ мотив више, како младим тако и оним старијим, а најстарија ходочасница имала је 64 године, да стигну, за многе први пут до мјеста страдања и истине.

Све је прошло без најмањег проблема а и временске прилике ишле су на руку људима, а након обраћања Душана Басташића, пала је понека кап кише, као знак одобравања да је Крст, овдје добродошао.

Истина је достижна ма када она била, а потомци никада неће заборавити тешка страдања, дубоко вјерујући да се ове гнусне и стравичне ствари никада неће понови, без обзира на националну и вјерску припадност.

Покушаће да упознају људе са правом истином и на тај начин их анимирају, како би они посјетили ово мјесто гдје је убијена а касније спаљена 791 особа, те праву истину преносе генерацијама са кољена на кољено, да се такво нешто што се догодило средином августа, те кобне 1941. године од стране усташа, више никада не деси. Такође, с надом да ће ђаци  учити и читати о овом страдњу, те да ће се у скоријој будућности, неке од екскурзија посјетити, Јадовно и Паг.

Прошло је више од седам и по деценија, а постављање Часног крста, биће симбол, уједно и опомена да је  је рт Слана мјесто гдје невино пострадаше наши преци.

Аутор текста: Милош Васиљевић

Удружење  “Јадовно 1941”

Back to top button