Срби Хрватске

Отворена изложба “Јасеновац – право на незаборав”

Први потпредсједник Владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић отворио је у Крагујевцу изложбу “Јасеновац – право на незаборав”.

Он је истакао да је Србија пружила руку помирења, а очекује да у данашњој Хрватској има савезника у очувању културе сјећања на Јасеновац.

Дачић је истакао да је неопходно јавно и јасно осудити сваку врсту историјског ревизионизма који негира злочине.

Нагласио је да не смијемо дозволити насилно, нити перфидно мијењање погледа на прошлост и историјске чињенице, јер се тиме релативизују и негирају геноцидне и злочиначке политике према цијелим народима.

Дачић је посебно указао на то да, уколико не његујемо културу сјећања и нисмо на опрезу, ризикујемо да нам се понови трагична судбина.

– Улогу у томе, каже, морамо имати сви ми као појединци, али и као друштва и државе у региону Балкана, јер сви заједно, као потомци и жртава и злочинаца имамо одговорност за заједничку будућност – навео је шеф српске дипломатије.

Истиче да је Србија пружила руку помирења.

– А очекујемо да у данашњој Хрватској имамо савезника у очувању културе сјећања на Јасеновац, који мора остати симбол Другог свјетског рата – страдања Срба, Јевреја, Рома, антифашиста Хрвата и других нација и симбол масовног и беспримјерно суровог убијања – поручио је Дачић.

Подсјећа да је јануара 2018. године имао прилику да отвори сличну изложбу у згради Уједињених нација у Њујорку, која је била дио обиљежавања Међународног дана сјећања на Холокауст.

Ове изложбе су, како је навео, један дио нашег напора да очувамо културу сјећања што је уједно и наш допринос одговорном односу према прошлости.

– Не постоји оправдање за одсуство сјећања на злодјела и за заборав и занемаривање обавеза које из тог сјећања произлазе. Одговорно опхођење према историји омогућава нам одговорно делање у данашњем тренутку, јер трагедије попут оних које су задесиле српски и јеврејски народ у Другом свјетском рату не смијемо да заборавимо и не смијју нам се поновити – рекао је шеф српске дипломатије.

Извор: РТРС

Back to top button