Срби ХрватскеСрби Босне и Херцеговине

ОТВОРЕНА ИЗБЛОЖБА О СТРАДАЊУ СРПСКЕ ДЕЦЕ У ПРОТЕКЛОМ ВЕКУ

У Дому Војске у Београду отворена је изложба „Дјеца у рату“, документовано свједочанство о српској дјеци као жртвама рата у периоду од 1914. до 1999. године.

Министар одбране Србије Александар Вулин поручио је да би ову изложбу требало да виде српска дјеца, да би разумјела са каквим злом се суочио њихов народ, али исто тако да је виде и дјеца других народа.

„Хоћу да верујем да ниједно хрватско дете, да је видело праве слике усташког ужаса у Јасеновцу, не би никада могло да пева на Томпсоновом концерту или да носи усташку капу. Зато, треба се суочити са злом, да би се знало против чега се треба борити“, рекао је Вулин.

Вулин је истакао да су српска дјеца убијана на праговима својих кућа, те оцијенио да је то више од злочина и да представља жељу да се један народ истријеби, затре и нестане, саопштено је из Министарства одбране Србије.

„Убијати децу је више од злочина, више од људске изопачености. Убијати децу значи убити будућност једног народа који мора да нестане“, рекао је Вулин и истакао да српски народ који је своју дјецу чувао у својим кућама, никада неће чинити другима оно што је чињено њему.

Министар одбране Србије каже да историју српског народа види као борбу за слободу и ратове које Срби нису изазвали ни тражили, а које су морали да воде само зато да би опстали.

„Независна Држава Хрватска, сви они који желе да је понове, треба да дођу овде, да се загледају у очи наше побијене деце и да онда пробају себи да докажу, себе да убеде, не нас, да је /кардинал/ Алојзије Степинац светац“, рекао је Вулин.

Он је навео да Степинац као човјек који је благосиљао усташке злочине, који је прекрштавао српску дјецу не питајући их како су постали сирочад, не заслужује да буде светац.

„Зар онај ко је допустио да се ћути о усташком, јасеновачком геноциду не треба да буде светац. Нека они погледају у очи наше деце, нека сами изговоре да су они само колатерална штета и ништа више“, рекао је Вулин.

Изложбу су заједно приредили Министарство одбране Србије – Медија центар „Одбрана“, Музеј жртава геноцида и Фонд „Мала Милица Ракић из Батајнице“, као дио програма обиљежавања одбране од НАТО агресије на СР Југославију.

Изложба у Великој галерији Дома Војске Србије отворена је сваког дана од 11.00 до 19.00 часова, осим недјељом, и трајаће до 1. јуна, а улаз је бесплатан.

Извор: СРНА

Преузето ЈАДОВНО

Back to top button