Срби Црне Горе

Отац Гојко у Никшићу: Литије се не заустављају док се у Скупштини не изгласа нови закон!

Сала Друштва Црногорско-руског пријатељства “Свети Георгије” била је тијесна да прими све Никшићане који су дошли да послушају предавање протојереја ставрофора Гојка Перовића, ректора Цетињске богословије. Готово сат времена прије почетка његовог обраћања, сва мјеста у сали су до задњег била попуњена. Као што је и сама тема предавања била “Литије – пут спасења”, отац Гојко је нагласио да је разлог за литије и даље исти, а то је изглашавање неуставног закона о отимању црквене имовине, те да се од 13. марта ништа до сада на том плану није промијенило.

“Тако да браћо и сестре, имамо разлога да идемо на литије, на то нас упућују све међународне и домаће одредбе о људским и вјерским правима. Имамо право на вјерски обред, имамо право на вјерско окупљање, имамо право на литију. Такође мјера од 200 људи не само да је неуставна, већ је свуда и прекршена. Нема мјеста, ни окупљања, ни институције гђе та мјера није већ прекршена, тако да ми нећемо да се одвајамо од другог народа и ми хоћемо као остали људи да се окупјамо, истакао је отац Гојко и апострофирао:

„Наше су литије час демократије, наше литије су похвалили све амбасаде и међународне организације, чак и они који нам доказано добро не мисле. Стога, у неђељу кад крену литије не смије да се деси да подлегнемо било каквој провокацији, јер смо ми Божији квасац који расте. Свети Василије нам је оног дана у Никшићу на Световасилијевском сабору дао благослов да нас ништа не заустави на нашем путу да се изборимо са неправдном. Борећи се против те неправде, ми се не боримо против Црне Горе што нам кажу, него хоћемо бољу државу са јасним темељима, са законима гђе ће се знати гђе је чему мјесто и ко шта о чему прича. Ми смо кренули у литије, као у један молитвени ход и тако нешто не треба да се зауставља док се у Скупштини не изгласа нови закон и буде објављен у Службеном листу.“

Ректор Перовић је истакао да ово није, како неки хоће да представе, прича о Србима, или Црногорцима, већ да је ово прича о неправди и о отимачини.

“Они (власт) су намјерили да одузму имовину без икакве надокнаде, а нама надокнада не треба, нећемо да чујемо о одузимању црквене имовине. Нема тих пара за који би смо дали светиње. Кад кажемо „Не дамо светиње“ да значи да светиње нијесу на продају и нема ни експропријације, ни надокнаде, ништа! Хоћемо да се држимо закона ове државе и устава ове државе и зато идемо у литије, јер се ништа није мрднуло, јер се неки људи праве луди, неки се праве заборавни да смо имали некакве договоре и разговоре, јасан је отац Гојко.

“Све оно што је било као разлог за литије и даље стоји ту, са тим што су се нагомилали и други разлози у току ове короне, гђе се јасно виђело да се мјере о забрани јавних окупљања које је донијело ово здравстево тијело спроводе на силу само када је у питању православна црква. Нико други није био подвргнут тим мјерама, а то смо могли да видимо. То су нови разлози зашто се кад кажемо да је овај закон неправедан, тј. написан је као неправедан и мјере се примјењу селективно, не примјењују се према свима, само према цркви”, истакао је отац Гојко.

Отац Гојко је подсјетио да су људи из власти прије изгласавања закона о слободи вјероисповијести у Скуштини, потписали уговоре са свим вјерским заједницама, а међу њима и са са католичком црквом. Стога, на основу уговора са Ватиканом који има снагу међудржавног уговора, значи да је имовина католичке цркве заштићена тим уговором.

“Остављени смо само ми да будеме предмет третирања оваквог закона. Нећемо лош закон и нећемо селективну правду“, потврдио је Перовић.

Отац Гојко се осврнуо на ријечи предсједника Црне Горе Мила Ђукановића о прављењу нове цркве.

“Предсједник једне секуларне државе је кршећи члан 14. Устава Црне Горе рекао да ће да прави цркву, а у члану 14. Устава Црне Горе каже се да су држава и црква одвојене и свака слободно врши своју дужност, не може политичар да уређује цркву, а као што не може поп или владика да уређује Владу Црне Горе или да уређује неке политичке послове. Да би спровео антиуставну намјеру предсједник је донио антиуставни закон, а да би замазао очи нама и међународној јавности предложио је антиуставни компромис прије неки дан и рекао да ће да буде суспензија закона док се не донесе одлука у Уставном суду, а ако треба чак до Стразбура”.

Али, напомиње отац Гојко, не постоји суспензија у законском систему Црне Горе, нема могућности да закон једном изгласан буде суспендован. Перовић се пита: “ако су премијер и предсједник предложили суспензију закона до одлуке Уставног суда, какве они имају везе са Уставном судом у нормалној земљи гђе су судска, извршна и законодавна власт одвојене.”

„Како може премијер да ми нуди нешто до одлуке Уставног суда? Уставни суд нема рок у коме треба да ради по неком питању. Био је неки рок од 18 мјесеци, али он је укинут, што значи да може одмах, а и не мора никад да почне тај почетни поступак. Што значи да је премијер нудио нешто што не постији, до рока кога нема, јер Уставни суд нема рок ни да почне, ни да заврши процес.

„Такође суд у Стразбуру суди, само када закон овђе почне да се примјењује и то у појединачним случајевима”, објашњава отац Гојко и наглашава:

„После чињенице да предсједник прави посебну цркву, после чињенице да су донијели закон да би од цркве направили државну институцију која би била као неки музеј или као неко министарство вјера, ми као црква нећемо да улазимо у изборну тематику, али имамо потпуно право да поручимо народу „ Ако буде избора, немојте да гласате за ове који овакве законе доносе“!

Преузето LADY DRAGON D

Back to top button