Ђорђе БојанићСрби и Руси

ОШ ,,Бубањски хероји” из Ниша добила је позив за учешће на XI Међународној Кубанско-Терскоj научно-практичној конференцији у Армавиру

ОШ ,,Бубањски хероји” из Ниша  добила је позив за учешће на XI Међународној Кубанско-Терскоj научно-практичној конференцији ,,Из историје и културе линеjних  козака Северног Кавказа”, која ће се одржати у државном педагошком универзитету у Армавиру (Руска Федерација)  у октобру 2018. године.

Ова научно-практична конференција је у организацији управе града Армавира и државног педагошког универзитета  у Армавиру (катедра за општу и националну историју, катедра за теорију, историју педагогије и образовне праксе). Организатор је и Краснодарски регионални јавни фонд културе кубанских  козака ,,Линеец”.

Рад секција биће са темама:

  1. Проблеми археолошког, етнографског и фолклорно-језичког проучавања козаштва .
  2. Козаци у историји Русије.
  3. Педагогија козака.
  4. Патриотско васпитање омладине на примеру пријатељство и братства руског и српског народа.

Једини проблем су авионске карте, потребни су спонзори, надам се да ће Градске структуре препознати овај скуп као значајан и издвојити средства.

18341844 2253736701518545 5450245285914557939 nНаша школа, ОШ ,,Бубањски хероји”, је већ дужи низ година у Руском међународном пројекту са  школама из Руске Федерације,  и драго ми је да су организатори у Армавиру препознали наш рад као значајан, те нам је велика част да у њему учествујемо. Ово је и круна наше сарадње са руским школама.  Планирамо да поведемо делегацију од три члана, директорка Верица Раденковић, вероучитељ ђакон Дејан Јовановић, ја и пет ученика. Презентоваћемо наш дугогодишњи рад кроз међународни просветни пројекат, а очекујем да ће и колеге Муравјов Александар Николајевич и Марија Козлова бити присутни са својим ученицима, прича Ђорђе Бојанић.

18341737 957759204359488 7123689249666205236 nПрепознајући заједнички интерес који има за циљ развоj међународних друштвених односа између школа, укључује  разноврсну  образовну комуникацију између ученика Русије и Србије. Један од циљева овог вида образовања је и да иза нас остане неки печат, да кроз овај вид ђаци упамте своје школске дане, каже Ђорђе Бојанић.

Као циљ, вероучитељ ђакон Дејан Јовановић и ја ставили смо обострано упознавање ученика широм Србије и Русије са различитим темама. Циљ је и проучавање српске и руске историје, културе, обичаја и традиције, каже Ђорђе Бојанић.

Кроз дугогодишњу сарадњу, кроз овај руски образовни пројекат заједнички смо са руским школама обрадили више различитих тема од којих и :

-Срби који су обележили историју Русије, Руски пуковник Рајевски, Српска слава и руско испијање чаја, Руски кнез Владимир, Свети Сава као просветитељ  Српски  и његовом утицај у Русији, Цар Николај  II и руско-српски односи почетком 20. века, Рускa емиграцијa у Србији.

Сви ови часови могу да се нађу и погледају на јутјубу, а циљ нам је био да из ових видео часова и они који  гледају нешто науче о овим различитим темама, како у Русији тако и у Србији. Сви часови су титловани на руски и српски језик, прича Ђорђе Бојанић.

srpskaistorija.com

Back to top button