Занимљивости

Од Брзог брода до Ледене стене стазама историје: Јесте ли знали како су нишка насеља добила имена?

Историја царског града опасаног Нишавом сеже одавнина и наставља да живи у духу његових насеобина. У нашем говору су сваког дана, али да ли знамо како су нишка насеља добила имена?

Од Брзог брода до Ледене стене чују се приче староседелаца. Сећања на локалитете који су представљали окосницу историјског времена које је за нама сачувана су у називима насеља. Нишка насеља, као и његови грађани, битан су део историје града.

Градско насеље Апеловац носи назив по чувеном српском индустријалцу Јовану Апелу, који је на том место саградио пивару. Назив Делијски вис посвећен је делијама, ученијим и важнијим Србима из Ниша и околине, настрадалим током Балканских ратова.

Месту на коме је некада сађен дуван додељено је име Дуваниште.
Но, постоје и тврдње које истичу да порекло назива потиче од звука ветра, будући да се на том простору осећа силовито дување, те отуда „дуваниште”.

Турски порески систем захтевао је редовно плаћање, а Нишлије, према неким наводима, нису биле редовни порески обвезници, стога су их Турци послали у некадашњи Татар Пазар у Бугарској. На месту на коме су они некада живели настанили су Јагодинце. Насеље Јагодин-мала налази се на ауто-путу за Јагодину, и због становика Јагодине који су некада живели у том делу града носи такав назив.

Иако је градска ледара која је некада постојала у Нишу и која је снабдевала ледом локалне угоститељске објекте порушена, назив насеља Ледена стена и даље чува сећање на њу.

На Бубњу је некада постајало гувно, односно вршалица за жито. Коњи млели зито кретајући се укруг. То кретање подсећало је на бубањ, а Нишлије данас радо посећују ову градску четврт и Спомен парк.
Нишка насеља су носиоци историје града
У садашњем насељу Расадник некада се продавао најбољи расад цвећа и другог
биља, а Сточни трг некада је био ат пазар. Оборе оваца становници града Ниша ограђивали су трњем. Обори су постојали на просору насеља Чалије, а сама реч води порекло из српског језика и значи трње.

Из турског језика преузета је реч шећер, а означава нешто што је топло, па је Шећер-мала, једно од најлепших локалитета града, добио такав назив.

Чаир или на турском ливада стециште је игре и дечјег жагора. Најлепши парк у граду посећују и старији грађани, а могу се срести и туристи.
Насеље Марково кале било је одбрамбени бедем, а део града Црвени певац добио је име по певцу офарбаном у црвено, који је послужио као ветроказ лимару који је ту држао своју радионицу.

У једном делу града налазили су се ружичњаци и свако ко би прошао туда дивио се лепоти јоргована. Од Уреда (највеца раскрсница у центру града) до Хипи долине (корзо седамдесетих година) осећао се мирис јоргована, па је крај овог лепог цвета назван Јоргован-мала.

Турске касабе биле су саграђене од дрвених греда, па је пушење луле било дозвојено тек у појединим деловима града. Сада је јасније порекло назива Палилуле.
Црква посвећена Светом Пантелејмону саграђена је одмах по ослобођењу Ниша од Турака од прилога житеља, а насеље коме припада црква посвећено је чувеном лекару и названо је Пантелеј.

Чули сте за Беверли Хилс? Не, то није град у Калифорнији, већ ексклузивно нишко насеље кога одликују грађевине реномираног стила. Скупа цена квадрата учинила је стамбене јединице у овом крају недоступним већини, отуда и не чуди што га становници овог града у шали називају Девизним насељем.

Свако ко крене путем јужне пруге нека не заборави да подсети машиновођу да на станици покрај Ниша заустави воз и дозволи путницима да уживају у чарима природе и културним локалитетима овог града.

Аутор: Драгана Димитријевић

Преузето NAISSUS INFO

Back to top button