Срби и Руси

ОБРАЋАЊЕ РУСКОГ ИГУМАНА ПЕТРА СРПСКИМ ЂАЦИМА

Отац Петар, главни свештеник цркве Покрова Пресвете Богородице у г. Шуjа, Ивановска област, Руска Федерација.

Добар дан, драги  ученици и наставници Основне школе “Бубањски хероји” из Ниша и наши ученици из центра „Восхождение“  из града Шуjе!

Ја сам  игуман Петар, од ове године сам исповедник православне школе за дечаке. И сазнао сам  са великом радошћу да у школи постоји Руско-српски клуб. У том клубу  се развијају односи са нашом браћом Србима, дружење,  размењују се  информације,  утисци, мишљења везана за догађаје  око нас.

И данас бих желео да се обратим  вама , драга браћо, да кажем да постоји важан  задатак, а то jе  очување наших традиционалних породичних вредности чији су корени врло дубоки у нашим народима . Ми имамо своје специфичности у Русији што се тиче традиционалних породичних вредности.  Наравно, и у Србији су очуване добре православне породичне традиције које у нашем времену, нажалост, почињу да се заборављају.

У данашње време западни  медији и утицај западне културе имају за циљ  да униште  институцију породице, уништи чврсте духовне породичне темеље  у руском и вероватно и у српском друштву . Сада  је веома важно не подлећи овој монструозној, деструктивноj пропаганди , јер када  у држави постоји јака породица,  и држава ће увек бити јака.  А када се породичне вредности руше, онда се руше и темељи државе, она духовно пада и постаје слаба  и лако подложна  сваком страном утицају.

Драго ми је и  подржавам традицију  да причамо једни другима  о тим вредностима које постоје код вас  у Србији.  Са задовољством ћемо и ми овде у Русији, у граду Шуја причати о нашим породичним традицијама које су код нас још увек, хвала Богу, сачуване.

Желим вам свима успех и, што је најважније, помоћ Божију у очувању свог идентитета, културе, православне вере. Нека нам свима  Господ помогне. Спаси Вас, Господе.

Приредио Ђорђе Бојанић

СРПСКА ИСТОРИЈА

Back to top button