ИнтервјуКолумнаСрби и Руси

О СЛОВЕНСКОЈ УНИЈИ, Андреј Родионов, политичар са Крима, оснивач и председник Руско-словенског уједињења и препорода

За сајт Српска историја говори Андреј Родионов, политичар са Крима, оснивач и председник Руско-словенског уједињења и препорода.

Интервју води Ђорђе Бојанић, главни уредник сајта СРПСКА ИСТОРИЈА

Бојанић: Поштовани Андреј, ви сте оснивач и председник Руско-словенског уједињења и препорода, који је ваш циљ и задатак, реците нам нешто о вашем раду?

Родионов: Добар дан! Главни циљ нашег међународног друштвено-политичког покрета “РУСОВ – руско-славенско уједињење и препород” је уједињење свих братских словенских народа и других пријатељских нација у заједницу независних држава око Русије и руског народа, као и изградња друштвено праведног друштва заснованог на наше доктрине словенског социјализма (или словенске алтернативе). И ми се залажемо за очување традиције и културе словенских и других европских народа и против глобализма и мултикултурализма. Сајт нашег покрета: https://rusov.org/

Бојанић: Залажете се за Европу без миграната и вера у Бога.

Родионов: Да, ми смо за традиционалну Европу, без миграната, у савезу са новом великом Русијом. Наш покрет се залаже за очување националне самосвести руских и других аутохтоних народа Европе, заједно за очување духовности наших европских народа и против западног материјализма заснованог на обожавању златног телета  (култ новца и конзумеризма).

Бојанић: Ваш покрет има сараднике у више европских земаља?

Родионов: Да, наш покрет има огранке и савезнике у свим словенским земљама, као и готово у свим другим европским земљама. Наш покрет у овом тренутку има своја представништва и савезничке контакте са истомишљеницима у различитим земљама и различитим градовима, од Владивостока до Португала и од Скандинавских земаља до Црне Горе. И увек нам је драго да сарађујемо са новим организацијама и људима који деле идеје нашег покрета и желе да нам се придруже.

Бојанић: Рекли сте да смо ми Словени сами себи највећи напријатељи?

Родионов: Нажалост, заиста, међу словенским народима има много таквих људи који даље од свог локалног национализма не виде ништа више и не желе да виде, а ту има неких потешкоћа, јер то су ти  људи због своје кратковидости највише ометали јединство свих Словена, док западне обавештајне службе чине  све што је могуће да шири идеја национализма међу словенским народима, јер је то корисно Западу.  И ми у нашем покрету говоримо о нечем другом,  да су сви Словени браћа и сестре, да смо историјски и културно један народ и да будемо заједно, ако говоримо о национализму, само о заједничком словенском национализму. Национализам за Словене, наравно, такође је потребан, али више не у политичком, већ у културном правцу, да сачуваjу своју националну разноликост, али истовремено стављајући на прво место словенски циљеви и интереси.

Бојанић: У Србији доста слабо функционишу руска невладина удружења, која раде без икаквих улагања, из љубави,  за разлику од Европских (западних), где се улаже огроман новац. Као пример навешћу моју школу у којој радим као професор иторије, то је школа која је у међународној просветној сарадњи са више различитих руских школа током протеклих пет година, урадили смо више заједничких филмова са одређеним темама. Прошле године ОШ ,,Бубањски хероји“ из Ниша  добила је позив за учешће на XI Међународној Кубанско-Терскоj научно-практичној конференцији,  тамо смо требали да преставимо свој рад са ученицима, али нисмо скупили новац за пут, нико се није јавио за помоћ, нема новца. Ту је проблем сарадње, то се сигурно не би десило да је у питању била сарадња са неком школом из Европске уније, мислим да се слажете и да разумете на који проблем указујем?

Родионов: Разумем и слажем се са Вама. По мом мишљењу, нажалост, сада званична Русија заиста не довољно активно спроводи своју спољну политику и мало помаже нашим братским народима, али за то постоје многи разлози и у Русији, тако  и у вашим  земљама, на пример, саботажа прозападних либерала, који су многи у власти,  и ви и ми такође морамо  запамтити да Русија има много својих унутрашњих проблема, који такође у великој мери утичу на усвајање различитих одлука. Међутим, сигуран сам да се Русија и руски народ нису равнодушни, а ми покушавамо да учинимо све што је могуће да помогнемо нашој браћи и савезницима и да ојачајамо наше односе. Нарочито, наш покрет има огроман допринос овом заједничком циљу.

Бојанић: Предлажете Србији војно-политички савез са Русијом?

Родионов: Да, наравно, то би било врло добро и то би требало бити урађено већ одавно. То би била гаранција сигурности за Србију и још један важан фактор у јачању нашег руско-српског братства. И ми радимо у овом правцу како смо способни.

Бојанић: Мишљења сте да су Руси и Срби  један народ, од истог оца и мајке?

Родионов: Да, мислим да је тако, осим тога мислим да су сви Словени једном дошли од једног корна, а Срби за Русе историјски су истински геополитички савезници и браћа по оружју. А ми, Руси, то никада нећемо заборавити, као и  ви Срби.

Бојанић: Како је данас на Криму, каква је разлика од када се Крим поново налази у саставу матице Русије?

Родионов: Сада је све у реду на Криму. Све се развија. Наравно, није све савршено, постоје и различити проблеми, али не само на Криму, већ свуда. И генерално, чињеница повратка руског Крима назад  мајци Русији је сам по себи веома важан и радостан догађај за све руске људе. Што се тиче тешкоћа, руски народ их може превазићи, тако да ће све бити боље и боље сваки дан, мислим. Верујем да ће се и Косово и Метохија ускоро вратити под  потпуну контролу Србије, као што би и требало да буде, а руски народ, укључујући и наш покрет, ће томе допринети што је више могуће.

Бојанић: Како видите Украјински проблем, где је решење?

Родионов: Украјински проблеми потичу из Америке и њених западних марионетских влада, које свуда праве хаос и рат, иначе на други начин не знају како и не желе. А обичан украјински народ су наша браћа и сестре, који су сада под отвореном западном окупацијом и чекају своје ослобађање. И сигуран сам да ће ускоро доћи време када ће сви крајеви Кијевске Русије – Украјине бити ослобођени и да историјска правда победи.

Бојанић: Шта мислите о пореклу Руса, одакле су дошли, има доста извора који указују да су миграције кренуле са Дунава, шта о томе уче ученици на Криму и Русији?

Родионов: Да, званична историја заиста каже да су сви Словени изашли отприлике из подручја Дунава, али постоје и друге тачке гледишта. Лично се слажем са овом теоријом, али мислим да су преци Словена дошли на ову територију на територији око Дунава и садашњег Балкана са севера Русије.

Бојанић: Шта мислите о решењу Косметског проблема?

Родионов: Већ сам то рекао и још једном ћу поновити да сам сигуран да су Косово и Метохија срце Србије и да ове земље морају увек да буду под контролом српског народа. Верујем да ће Русија наставити да помаже и даље Србији у овом питању, али српски народ треба да буде свестан да Руси не могу да се боре за Косово више од самих Срба, зато морате бити активнији у овом питању.

Бојанић: Ви сматрате да би гарант безбедности Србије била руска војна база на територији Србије, да ли је и како то изводљиво?

Родионов: Да, мислим да је тако, и мислим да је то врло могуће ако српски народ и српска влада то стварно званично желе. А Руси су увек срећни да помогну нашој браћи.

Бојанић: Знам да учите и говорите српски језик, да ли поново планирате да обиђете Србију? Имате мој позив да обиђете град Ниш.

Родионов: Да, наравно, планирам да редовно посећујем братску Србију и уопште све словенске земље Балкана, и надам се да ће са сваким нашим посетома наше словенско јединство постати јаче и јаче, и са временом ћемо бити у стању да створимо једну словенску унију, о којој сањамо и за коју се боримо. Уверен сам да су наше идеје о новој Европи у савезу са новом Великом Русијом и доктрином словенског социјализма (словенска алтернатива) – то су идеје садашњости и будућности и оне ће дефинитивно тријумфовати. Будућност припада нама, јер је све у нашим рукама. Прихватам ваш позив и покушаћу у првој прилици да се сретнем са вама у граду Нишу. Слава Србији и Русији! Слава Словенима!

_

Интервју водиo Ђорђе Бојанић, главни уредник сајта СРПСКА ИСТОРИЈА

srpskaistorija.com

О СЛОВЕНСКОЈ УНИЈИ, Андреј Родионов, политичар са Крима, оснивач и председник Руско-словенског уједињења и препорода

(ПРЕВОД НА СРПСКИ: Муравjев Александар, Русиjа)

Back to top button